İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), Birleşmiş Milletler Çevre Programı
Finans Girişimi (UNEP FI) ve Global Compact Türkiye işbirliğiyle hayata geçirilen II. Sürdürülebilir Finans Forumu’nda “Sürdürülebilir bir ekonomi için kadınların finansman kaynaklarına ulaşımı” konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Anadolu’daki kadınların yüzde 50’sinin, büyükşehirlerdekilerin yüzde 15’inin bankacılık sektörüyle tanışmadıkları belirtilerek, kadınların finansman kaynaklarına erişimini artıracak imkanlar ve çözümler anlatıldı.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) ve Global Compact Türkiye işbirliği ile Garanti Bankası ve Şekerbank’ın ana sponsorluğunda, Borsa İstanbul’un katkılarıyla düzenlenen II. Sürdürülebilir Finans Forumu’nda “kadınların finansman kaynaklarına ulaşımı” konusunda bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Asaf Savaş Akat’ın yaptığı “Daha sürdürülebilir bir ekonomi için kadınların finansman kaynaklarına ulaşımı ve
finans sektöründeki rolü” konulu panele, KAGİDER, Garanti Bankası, Şekerbank ve KOSGEB temsilcileri katıldı.
Kadınlarda girişimcilik oranı yüzde 7
Panelde daha sürdürülebilir ekonomi için kadınların finansman kaynaklarına ulaşımının kolaylaştırılması ve artırılması gereğine dikkat çekildi. Türkiye’de kadın girişimcilerin oranının yüzde 7 olduğunu söyleyen KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan, istihdam edilen kadın oranının yüzde 30 olduğunu, bu rakamın yüzde 50-60’lara ulaşması gerektiğini kaydetti.
KOSGEB Başkan Yardımcısı Tuna Şahin ise 25 değişik kredi programında kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uyguladıklarını belirtti. Şahin ayrıca kadın ve erkek toplamda 200 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdiklerini ifade etti.
Finans sektörü kadın girişimcileri destekliyor
Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, kadın girişimcilerin finansman kaynaklarına ulaşımında mevcut süreçlerin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Sürdürülebilir kalkınmanın finansmanı kapsamında ele aldıkları konular arasında kadınların da bulunduğunu söyleyen Ertürk, bugün ülkemizde halen 700-800 bin civarında esnaf ve mikro işletmenin bankacılık hizmetleriyle tanışmamış olduğunu belirterek, Anadolu'daki kadınların yüzde 50'sinin, büyükşehirlerde ise yüzde 15’inin bankacılık sistemi dışında olduğunu aktardı.
Uluslararası
finans kurumlarından 2013’te kadın girişimcileri desteklemek üzere 128 milyon dolar sermaye benzeri kredi sağladıklarını söyleyen Ertürk, 2008’de geliştirdikleri ve bankacılık hizmetlerinden yaralanamayan kesime özel sundukları alternatif kredilendirme süreci içeren yöntem ile bugüne kadar yüzde 12’si kadın girişimci olmak üzere 22 bin esnaf ve mikro işletmeyi ilk kez bankacılıkla tanıştırdıklarını da sözlerine ekledi.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, konuşmasında, 2006’dan bu yana kadın girişimcilere destek sağlamak için çeşitli faaliyetler yürüttüklerini ve bugüne kadar sağladıkları kredi tutarının 2 milyar TL’yi bulduğunu belirtti. Türkiye’deki 15-64 yaş arası kadınların işgücüne katılım oranının, OECD ülkeleri ve AB ortalamalarının çok altında olduğunu belirten Edin, yine OECD ülkelerine kıyasla, Türkiye’nin, girişimcilik alanındaki kadın-erkek eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer aldığını sözlerine ekledi.
Edin; Garanti olarak kadın girişimcilere, finansman desteğinin yanı sıra; işlerini kurmaları, büyütmeleri, çalışma hayatındaki varlıklarını güçlendirmeleri için ihtiyaç duydukları bilgi donanımını sağlamak ve cesaret kazandırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını; profesyonel iş ağı kurma imkânı sunan platformlar sunduklarını belirtti. Edin ayrıca, iş hayatındaki profesyonel kadınlara yönelik yeni projeler üzerinde çalıştıklarını da ifade etti.