Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye ekonomisi ve piyasadaki gelişmelere ilişkin görüşlerini aldığımız ekonomistlere bu sefer aile bütçesini denkleştirmenin ipuçlarını sorduk.
Bilinçli mi, savurgan mılar? Alışveriş kriterleri nedir? Küresel belirsizliklerin hala devam ettiği bugünkü ortamda tüketicilere neler öneriyorlar?
Finanscaddesi sordu, önerilerini aldı.
ING Bank Baş Ekonomisti Şengül Dağdeviren, iş hayatının yoğunluğu nedeniyle alışverişe çok zaman ayıramadığından yakınıyor. Bilinçli bir tüketici olan ve indirimleri takip eden Dağdeviren, “Bilinçsiz değilim ama çok planlama da yapmam” diyor. Tasarrufun önemine dikkat çeken Dağdeviren her ailenin bütçesine pararel tasarruf yapabileceğini düşünüyor. Çok fazla taksite girmeyi doğru bulmayan Şengül Dağdeviren, “Zorunlu kalmadıkça taksiti çok tercih etmiyorum” diyor.
SIKI PAZARLIK YAPIYOR
Ata Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toğuç günümüzde tüketicinin şanslı olduğuna inanıyor. Rekabetçi bir ekonomide seçenekler çok fazla. Her tüketicinin bütçesine uygun alışveriş yapabilme seçeneğinin bulunduğuna dikkat çeken Toğuç, sıkı pazarlıkçı. Aşırı fiyat artıran esnafı mutlaka uyardığını belirten Toğuç, bir mala değerinden fazla para vermediğini belirtiyor. Sezon sonu indirimlerini takip eden Toğuç’un tüketicilere önemli bir uyarısı var:
FAİZLER YÜKSEK TAKSİTE BULAŞMA
“Kredi oranları hala çok yüksek. Kredi kullanarak almak maliyeti artırıyor. Bunda sonraki süreçte kredi maliyetleri ilk çeyrekte özellikle artacak. O süreçte pek bir şey alınmamasını tavsiye ediyorum. Kredi faizleri bir miktar artacak. Faiz koridorundaki hareketle kredi maliyeterinde artış görebiliriz. Bir malı birbuçuk iki katı fiyatla almanın anlamı yok. Resesyonist bir dünyadayız. Yılın son çeyreğine doğru beklemeyi tercih ediyorum. Fiyatlarda biraz daha düzelme beklemek lazım.”
NEREDE UCUZSA ORADAN ALIRIM
İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Çağlan Mursaloğlu da savurgan bir tüketici olmadığının altını çiziyor. Alışveriş yaparken aldığı ürünün içeriğine çok dikkat ettiğini dile getiren Mursaloğlu, "Bazı ürünlerin fiyatlarını bildiğim için özellikle etiketlerine dikkat ederim. Oturduğum yerde BİM de var Carrefour da Migros da var. Üreticisini bildiğim için gidip hangi markette ucuzsa oradan alışveriş yapıyorum" diyor.
Marka merakı olmadığını belirten Mursaloğlu'nun tüketicelere bir de önerisi var:
"İnsan tükettiği, pişirdiği, giydiği kıyafette de yaratıcılığını kullanmalı. Yaptığınız yemeğin içine bir baharat katarak tadını değiştirebilirsiniz. Veya sade bir kıyafeti bir takı ile şık hale getirebilirsiniz. Çocuklara kıyafet alırken büyük alıyorum. İçine kıvırıyorum seneye de giyebilsinler diye. Çünkü çocuklar çok çabuk büyüyor. Çocuklarımı da yetiştirirken onları bu bilinçle yetiştiriyorum."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.