Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) dünya genelinde yaptığı araştırmaya göre; şu anki koşullar devam ettiği takdirde, kadın ve erkek arasında maaş ayrımı kalmaması ve iş alanında eşit temsiliyet için 217 yıl daha geçmesi gerekiyor.
Kadın ve erkeğin her anlamda eşit olduğu bir toplum için bugüne kadar birçok adım atılmış olsa da, hâlâ istenilen noktaya varılabilmiş değil. Özellikle iş dünyasında erkeğe karşı gösterilen “öncelikli” olma durumu, iki cinsin de ekonomik anlamda eşit koşullara sahip olmasının önüne geçiyor. WEF’in yaptığı bir araştırmaya göre; dünya geneline bakıldığında bugünkü koşullar olduğu gibi devam ederse, kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizliğin 217 yıl sonra yok olacağı sonucu ortaya çıkıyor. Ülkemizde de durum çok farklı değil. TÜİK’in Ekim 2017 istatistiklerine bakıldığında Türkiye’de çalışma yaş aralığında bulunan 30 milyon 300 bin kadından sadece 8,9 milyonunun çalıştığı görülüyor. Erkeklerin istihdama katılım oranı yüzde 70 civarında iken kadın katılımı yüzde 30’un altında kalıyor. Yine WEF’in raporuna göre Türkiye, kadın ve erkeğin ekonomiye katılımı arasındaki uçurum açısından 144 ülke arasında 128. sırada yer alıyor.
‘1,5 milyon kadın iş arıyor’
Gayrimenkul alanındaki Türkiye ve dünya şampiyonluklarıyla adını duyuran Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, ülkemizde iş dünyasında yer alan başarılı kadınlardan birisi. Kadın temsiliyetinin şu anki seviyeden çok daha yukarı çıkması gerektiğini söyleyen Başaran, “Şu an ülkemizde 1,5 milyondan fazla kadın iş arıyor. Kadınların iş hayatında erkekler ile eşit hak ve fırsatlara sahip olması ve potansiyellerinin tamamını gerçekleştirmeleri durumunda ülkemizin daha ileri noktalara gideceği çok açık. Kadın istihdamının arttırılması, kadınların kendilerine olan güvenini yerine getireceği gibi, ekonomimize de çok ciddi katkılarda bulunacaktır. Kadın istihdamındaki en ufak artış bile Gayri Safi Millî Hâsıla ve Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla’ya büyük katkılar sunmaktadır. Umarım ülkemiz ve dünyanın tamamı bu konuda çok daha iyi yerlere gelir.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.