Borsa endeksi haftaya 14 ayın en yüksek seviyesinden başlayarak 83 binleri zorluyor. Gün içinde 82.800’leri aşan endeks, kapanışa yakın ABD borsalarının düşüşle açılmasının etkisiyle kazanımlarını vererek günü yüzde 0.05 düşüşle 82.270 puandan kapattı. Analistlere göre, 83 binlerdeki direnç seviyesi aşılırsa 85 binler görülebilir.
Milliyet'in haberine göre, Irak, Ukrayna-Rusya gerginliği, Gazze olayları gibi jeopolitik riskler sürerken, içeride Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Yurtdışında ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) adımları takip ediliyor. ‘Bu ortamda BIST endeksi neden yükseliyor?’ sorusu akıllara geliyor.
Rus borsası dip yaptı
Analistlere göre, Ukrayna-Rusya gerginliği piyasaları baskı altında tutuyor ancak, bu dönemde Türkiye ilgi çekebilir. Geçen hafta Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Malezya Havayolları’na ait uçağın düşmesi Rusya piyasalarını etkiledi. Rusya borsası son iki ayın en düşük seviyelerine geriledi. Rus borsasının geçen haftaki kaybı yüzde 7.6’yı buldu. Türkiye ise geçen hafta yüzde 3.7’lik primle gelişmekte olan ülkeler içinde en iyi performansı gösterdi.
Öte yandan, Morgan Stanley, AB ve ABD’nin uyguladığı yaptırımlarını Rusya’nın uluslararası fonlara ulaşımını sınırlayacağına ve Ruble üzerinde aşağı, faizler üzerinde ise yukarı yönlü baskı yaratacağına işaret ederek, Rusya için tavsiyesini aşağı yönlü revize etti.
Bu arada Reuters’ta yer alan bir habere göre İngiltere, Almanya ve Fransa, Malezya’ya ait yolcu uçağının Ukrayna üzerinde düşürülmesinin ardından Rusya’ya yaptırımların artırılmasına hazır olunması konusunda anlaştı. Avrupalı dışişleri bakanları bugün Brüksel’de bir araya gelecekler.
Bilanço desteği geliyor
Ukrayna ile gerginlik nedeniyle Rusya piyasasından çıkan yatırımcıların bir kısmının Türkiye’ye yöneldiği ifade ediliyor. Öte yandan, JP Morgan da dün yayınladığı raporda Türk bankaları için tavsiyesini ‘ağırlığını artır’ olarak korudu. Şu anda İstanbul Borsası’nda da bilançolar açıklanıyor. Hem Rusya’dan kaçanların Türkiye’ye gelmesi hem de bilançoların desteğini alan BIST endeksi, 83 binleri zorlamaya başladı.
‘Hedef 85 bin seviyesi’
Tufan Cömert /Garanti Yatırım Direktör
“Geçen hafta piyasaları rahatsız eden jeopolitik gelişmelerin bir şekilde çözüme kavuşacağına dair umutlar korunuyor. Buna ek olarak küresel çapta faizlerin düşüyor olması da zaten piyasaların ana yönünün yükseliş olmasında etkili. Faizler düşük kalmaya devam ettikçe gerek küresel gerekse de yerel boyutta hisse piyasaları destek bulaca. Kısa vade için BIST 100’de hedefimiz 85 bin seviyesi. Ayrıca, Rusya’ya uygulanan ambargoların bundan sonra Rus varlıklarını daha olumsuz etkileyeceği varsayımı ile Türkiye’ye bir miktar giriş olması mümkün. Bu senaryoda borsada daha da yüksek seviyeler görebiliriz.”
‘BIST kârlara sarıldı’
Gökhan Uskuay Global Menkul Stratejist
“Bilanço dönemi başladı. TL’nin değerlenmesi ile sanayide, faizlerin düşmesi ile
finans şirketlerinde kârlılık artışı bekleniyor. Ortalama kârlar bir önceki çeyreğe göre yüzde 26 artacak. TCMB’nin PPK toplantısından istediğini bulamayan BIST kârlara sarıldı.
TCMB’nin enflasyon raporunda
faiz indirimlerine yönelik ek bir umut vermezse piyasalar için fırsatlar tükenmiş olacak.
Faiz indiriminin sonu gelmişse orta ve uzun vadeli bir realizasyon ve ardından tatile gitmeleri için bir sebep olacaktır. Fırsatlar bittiğinde ise riskler ön plana çıkarılır. Dozunda Ukrayna riskleri Rusya’dan Türkiye’ye bir flow yaratır ama aşırı dozda risklerin artması Türkiye’yi de olumsuz etkiler. Şu anki pozitiflik Rusya değil, bilanço döneminin satın alınması olarak yorumluyoruz.”