Kabe'yi görmeden tavaf
Tarihi Osmanlı revaklarının yıkımını da kapsayan Kâbe’yi genişletme çalışmaları devam ediyor
Proje nedeniyle daha önce bir bölümü yıkılan çatı katındaki tavaf alanı kullanılamıyor. Kâbe’nin siluetini değiştiren çelik platformda ise Kâbe’yi göremeden tavaf yapılıyor.
Kabe’yi Genişletme Projesi nedeniyle bu yıl tüm ülkelerin hac kontenjanları azaltılmıştı. Ancak yine de milyonlarca kişi Mekke’ye akın etti. Bittiğinde Kâbe’nin alanını üçte bir oranında genişletecek olan proje nedeniyle daha önce bir bölümü yıkılan çatı katındaki tavaf alanı kullanılamıyor. Özellikle yaşlı ve engelli hacı adayları tavaf sırasında büyük zorluklar yaşıyor.
MİNARELER DE SÖKÜLÜYOR
Bu yıl Kâbe’nin ziyaretçilerini bekleyen bir başka sürpriz ise Kâbe’nin minarelerinin de sökülmeye başlanması. İlk etabı tamamlanan proje kapsamında, Kâbe’nin Al Bait Kuleleri’nin tam karşısına denk düşen ve Umre Kapısı olarak bilinen bölümde, Kâbe’nin ana giriş kapısı olarak inşa edilen yeni minarenin önündeki iki eski minarenin büyük bölümü yıkılmış durumda.
‘Tek kat yeter’
Razaman ayında tekerlekli sandalyeyle tavaf eden hacılar arasında izdiham yaşanmıştı. Çok daha kalabalık olan Hac döneminde aynı izdihamın yaşanmaması için Kâbe’nin etrafına iki katlı, çelik bir platform yapılması kararlaştırıldı. Ancak Suudi yönetimi platformun tek katının yeterli olacağını belirterek ikinci katı yapmadı. Tavaflarını izdiham halinde çelik platformda yapmaya çalışan engelli hacı adaylarını bekleyen bir diğer kötü sürpriz ise, Kâbe’yi bütün olarak görememeleri oldu.
İnşaatı Türkler yapıyor
Osmanlı revaklarının yıkımını da kapsayan Kabe’deki genişletme çalışmaları, Süleymaniye Camisi’ni restore eden, Ataşehir’deki Mimar Sinan Camisi ile Çamlıca Camisi’nin yapımını üstlenen Gülsoy Grup tarafından yürütülüyor. Proje bittiğinde 50 bin kişilik olan tavaf kapasitesi 200 bin, 400 bin olan namaz kılma kapasitesi 1 milyon 500 bin kişi olacak. Bab-u Sefa Kapısı da proje kapsamında yeniden aslına uygun olarak restore edilecek.
3 YILDA BİTECEK
Acil durumlarda hacıların tahliyesi için de düzenleme yapılacak. Tavaf ve say arasında, kadınlar için 2 bin kişilik yer açılacak. Birinci kat yaşlı ve engelli hacıların tavaf alanı olarak kullanılacak. 5 bin işçinin çalıştığı proje 3 yılda tamamlanacak.
2 milyon kişi bekleniyor
BU yıl yaklaşık 2 milyon kişinin beklendiği kutsal topraklarda, Hac vazifesini yerine getirecek olan toplam 59 bin 200 Türk hacı adayından 44 bin 748’i Mekke’ye ulaştı. Bu sayının dışında da 8 bin 283 Türk hacı adayı Suudi Arabistan’a gelecek. Bu yıl şu ana kadar 9 Türk hacı adayı kalp krizi ve kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.
İşçiler gönderildi
Hac mevsimi nedeniyle, Türk işçiler Hac vizeleri olmadığından izne ayrılıp yurda döndü. Kısıtlama nedeniyle Mekke’de oturum izni olmayanların da şehre giriş-çıkışları yasaklandı.
Uzaktan bakabildiler
Bu yıl tavaf yapmakta zorlanan hacı adaylarının bir bölümü, Kâbe’yi yıkım nedeniyle şu anda tavaf yapılması mümkün olmayan üst katlardan izledi. Daha şanslı olan VIP hacılar ise Kâbe’yi Al Bait Kuleleri’nin terasından, vantilatörlerin serinlettiği açık havada, kahvelerini yudumlayarak izlemeyi tercih etti.
Avludaki izdihama girmek istemeyen yaşlı ve engelliler önceden revakların olduğu çatıdan tavaf ederdi. Revaklar taşınmaya başlayınca burada tavaf imkânsız hale geldi.
Kâbe’nin avlusuna çelik platform inşa edildi.Tavaflarını çelik platformda yapan engelli hacı adayları ise korkuluklar nedeniyle Kâbe’yi göremiyor.