<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaK. Irak'ın petrolü Türkiye'ye emanet----

K. Irak'ın petrolü Türkiye'ye emanet

K. Irak'ın petrolü Türkiye'ye emanet
21 Kasım 2013 - 17:24 www.finansingundemi.com

Kuzey Irak'ta varolan Exxon-Mobil'e ait petrol sahalarının 6'sı Türkiye'ye verilebilir

Türkiye'nin Kuzey Irak'ta sözleşme aşamasına geldiği belirtilen petrol ve doğalgaz bloklarının adları ortaya çıktı. Buna göre görüşmeleri sürdürülen 12 sahadan 6'sı doğrudan Türkiye tarafından işletilecek. ABD'li enerji devi Exxon-Mobil'in de 6 sahasına ortaklık söz konusu.

Habertürk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın geçen hafta açıkladığı Kuzey Irak'ta Türkiye'nin görüşmelerini yürüttüğü petrol ve doğalgaz bloklarına ilişkin ayrıntılara ulaştı. Türkiye, BOTAŞ'ın alt şirketi olan Turkish Petroleum International Company'nin (TPIC) Jersey'de kurduğu 'Turkish Energy Company'nin (TEC) işletmesi beklenen 6 blok için görüşmelerde bulunuyor. Bu bloklar sırasıyla Jabalkand, Pulkhana, Hindren, Choman, Khalakan, Arbat.

EXXON İLE ORTAKLIK
Türkiye, ABD'li enerji devi Exxon-Mobil'in kontrol ettiği sahalara da ortak olmayı hedefliyor. Exxon-Mobil'in Kuzey Irak'ta kontrol ettiği sahalar şöyle: "Baeshiqa, Pirmam, Betwata, Qara Hanjeer, Arbat-East ve Al Qush."

Türkiye ile Exxon-Mobil arasında söz konusu sahalarda ortaklık için görüşmeler sürüyor. Türkiye, ortaklık için gerekli doküman ve belgeleri hazırladı. Türkiye'nin bu ortaklıktaki payının yüzde 20'ler düzeyinde olabileceği belirtiliyor.

Kuzey Irak yönetimi, Khurmala ile Fish Khabur arasında bir doğalgaz boru hattı inşa edecek. Bu hat, planlama aşamasında bulunuyor. Fish Khabur, Silopi'yle sınır bölgesinde bulunuyor. Doğalgaz boru hattının, Fish Khabur'dan Türkiye'ye Silopi üzerinden bağlanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu hattan, yılda 10 milyar metreküp gazın Türkiye'ye taşınması hedefleniyor.

BİRİNCİ PETROL BORU HATTI BİTİYOR
Türkiye ile Kuzey Irak arasında ikisi petrol, biri de doğalgaz olmak üzere 3 adet boru hattının inşa edilmesi hedefleniyor. Kuzey Irak yönetimi, Taq-Taq (Kewa Chirmila) ile Fish Khabur (Silopi ile sınır) arasında petrol boru hattının inşaatını büyük ölçüde tamamladı. 1 milyon varil kapasiteli hattın, kısa bir süre içinde Kerkük Yumurtalık'ın 40 inçlik bölümüne eklemlenmesi bekleniyor. Kuzey Irak'a yakın kaynaklar, bu hattın aralık ayında tamamlanabileceğine işaret ediyor. Kuzey Irak yönetimi, Bına Bawi ile Taq-Taq'ı da birleştirecek bir petrol boru hattı yapmayı da planlıyor. Ağır petrolü taşıyacak bu hat, Shaikan'dan başlıyor. Jabal Kand, Al Qush, Dohuk, Central Dohuk üzerinden Fısh Khabur'a ulaşacak. Bu hattın daha sonra Türkiye'ye uzatılması bekleniyor. Bu hattın kapasitesi 500 bin varil.

'GÜNAHTAN KURTULUP' İSMİ TEC'E DÖNÜŞTÜ
Turkish Petroleum International Company (TPIC), Kuzey Irak'ta yürüteceği petrol ve gaz operasyonları için Jersey'de 12 Ekim 2012 tarihinde Latince adla bir şirket kurdu. Şirket, 'Salus Enerji Company' adıyla tescil edildi. Salus, Latince'de 'salvation' (günahlardan kurtulma, kurtuluş, selamat, ahiretteki ebedi kurtuluş) anlamına geliyor. Ancak, bu isim 31 temmuz 2013'te ani bir kararla 'Turkish Energy Company' olarak yenilendi. Salus'un, Kuzey Irak ile merkezi Irak hükümeti arasındaki politik mücadelede farklı anlamlara çekilecek biçimde kullanılmasından kaygı duyulduğu için değiştirildiği öne sürülüyor.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)