Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto paralar, bugün finans sektöründe kabul edilmesi kaçınılmaz bir hale geldi. 2008 yılında oldukça küçük bir grup tarafından benimsenen kripto paralar, bugün küresel finansın bir parçası oldu. İlk aşamada, kullanıcılar tarafından pizza siparişlerinde ödeme yöntemi olarak görülen kripto paralar, dönüşmeye ve küresel ekonominin neredeyse her alanında kullanım alanları bulmaya devam ediyor. Bu dönüşüm de kripto paraların, çok uluslu kurumlar tarafından da benimsenmesine neden oluyor.
Kripto para sektörünün dönüşümü merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi), non-fungible token’lar (NFT) ve metaverse gibi alanların ortaya çıkmasını sağladı. PayPal ve Mastercard gibi küresel fintek devleri de hizmetler arasına kripto ödemelerini ekledi. Entrepreneur’ün haberine göre bankacılık sektörü de bu gelişmelerin bir parçası olmak istiyor. Kurumsal yatırımcıların kripto paralara ilgisi artarken, Finans sektörü de kaçınılmaz olarak kripto alanına yöneliyor.
Tüm dünyada birçok banka kripto para hizmetleri vermeye başladı. Wall Street’in bankacılık devi JPMorgan da metaverse alanında hamle yapacağını açıkladı. JPMorgan metaverse girişimi yapan ilk banka oldu.
JPMorgan’ın metaverse’e yaklaşımı
JPMorgan blockchain temelli metaverse platformu Decentraland’de bir merkez açtı. ABD bankası metaverse şubesinin müşterilerinin sanal avatarlar oluşturmasına, sanal odalar açmasına ve seyahat etmesine imkan tanıyacağını düşünüyor. Wall Street devi metaverse’deki büyüme potansiyellerinden fayda sağlamayı hedefliyor. Tüm dünya kritik bir dönüm noktasındayken, metaverse alanında girişim yapmamak büyük bir risk.
JPMorgan da dijital evren başarılı olduğu takdirde, güçlü bir finansal yapıya sahip olacak. Ancak metaverse dönüşümü oldukça dinamik olduğu için, JPMorgan kurumsal bir strateji geliştirmenin de zor olduğunu görüyor. Buna rağmen risk maliyetleri oldukça düşük.
JPMorgan’ın metaverse fırsatları
JPMorgan’a göre, metaverse’de sınırsız fırsat var. Metaverse ekonomisindeki fırsatlar ise yaklaşık 1 trilyon dolar olarak değerlendiriliyor. Giderek daha fazla kullanıcı metaverse’e yöneldikçe, metaverse’de birçok sektör yer alacak. 2027 yılında, sanal dünyanın reklam maliyetlerinin 18,41 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu potansiyel aynı zamanda hizmet sektörü için de önemli bir potansiyele işaret ediyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre yakın zamanda gerçekleşen bir sanal konserin hasılatı 20 milyon dolar oldu.
Etkinliğe 45 milyon kişi katılırken coğrafi engeller ve maliyet bulunmadı. Bu örnek de metaverse’ün sunduğu potansiyeli gözler önüne seriyor. Uzmanlara göre sanal ürünlere son dönemde yapılan harcamalarla birlikte NFT’lerin piyasa değeri 41 milyar dolara yükseldi. Metaverse’de yer alacak projelerin potansiyeli oldukça yüksek. Bu nedenle sosyal medya devi Facebook, yakın zamanda adını Meta olarak değiştirdi. Bunun ardından Decentraland ve Sandbox gibi metaverse platformlarının token’larında yükseliş görüldü.
JPMorgan Türkiye için enflasyon tahminini yükseltti
Citi’nin yeni stratejisi rakiplerle arayı kapatacak mı?
Google'da çalışanlara 'ofise dön' çağrısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.