<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarJPMorgan’ın kripto başkanının büyük planı----

JPMorgan’ın kripto başkanının büyük planı

JPMorgan’ın kripto başkanının büyük planı
19 Ocak 2022 - 15:29 www.finansingundemi.com

Onyx CEO’su Umar Farooq JPMorgan’ın blockchain teknolojisine ilişkin öngörülerini ve finansın geleceğine ilişkin fikirlerini paylaştı. Farooq, Jamie Dimon’ın Bitcoin’e ilişkin eleştirel açıklamalarını da yorumladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

JPMorgan’ın Dijital Varlıklar Birimi Onyx’in CEO’su Umar Farooq ABD’nin varlıkları bakımından en büyük bankasının blockchain dünyasıyla ilişkisinde en tepedeki isim.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Şubat 2019’da Wall Street devi JPM Coin adında bir dijital para birimini piyasaya süreceğini açıklamıştı. Ekim 2020’de blockchain bağlantılı projeler için yeni bir birim oluşturan JPMorgan geçen yılın Ağustos ayında servet yönetimi birimindeki müşterilerinin kripto fonlarına girmesine izin vermişti.

Farooq Financial News’teki röportajında Onyx’in yaratılması sürecine ilişkin bilgi verdi. Üst düzey yönetici JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’ın Bitcoin hakkındaki görüşlerini ve bankacılıkta teknolojinin geleceğini tartıştı. Farooq’un röportajından öne çıkanlarsa şu şekilde:

JPMorgan’ın dijital varlıklar birimi Onyx'in doğuşu

“Kriptonun temelinde bulunan teknoloji olan blockchain dünyasındaki yolculuğumuz Ethereum ortaya çıktıktan hemen sonra, neredeyse yedi, sekiz yıl önce başladı. O noktada başladığımızda, bu teknolojiye bakarak, işleyişimizi nasıl bozabileceğini gördük. Sürecin başındaki düşüncüler genellikle, ‘Vay canına, işlerimizi daha verimli hale getirebilir’ şeklindeydi. Ama bence çekirdek bir grubumuz her zaman bu teknolojinin bankacılığın yapıldığı temelleri bozacağına ve yeniden oluşturma yeteneğine sahip olduğuna inanıyordu.

Büyümek, ticarileştirmek ve ölçeklendirmek istediğimizi düşündüğümüz alanları keşfetmeye başladık. Bunlar arasında para, menkul kıymetlerle ilgili bazı şeyler ve daha sonra da enformasyon bulunuyordu. Onyx açıkçası, bu teknolojileri ölçeklendirmek ve ticarileştirmek ve bu platformları oluşturmak için yaratıldı.

Onyx’i ayrı bir iş birimi olarak oluşturmamızın nedeni, birimin açık bir şekilde işletmemizi bozmasıydı ve işin için de bulunduğunuzda işletmeyi bozmanız her zaman biraz daha zordur. Bu sebeple ayrı bir kimlik olması bir miktar yardımcı oldu.

İkincisi ise bu alanın çok farklı bir düşünce süreci anlamına gelmesi. Zira blockchain, yani dağıtılmış defterler teknolojisi, içerisinde bir miktar ademi merkeziyetçi bir his var. Yani tek başına bir banka bir şeyler yapıyor olamaz. Giderek daha fazla meslektaşlarımızın, rakiplerimizin ve dost gibi görünen rakiplerimizin alanında faaliyet gösteriyoruz. Bu sayede düşünce sürecinde, farklı bir marka olarak ve neyse ki farklı insan gruplarıyla ihtiyaç duyulan networkleri kurabiliyoruz ve bunu yapmak için mükemmel bir yol oluşturduk.

Kripto eski tip finans kurumları için bir tehdit mi?

“Bir yatırım varlığı olarak gerçekte bir tehdit değil. Kripto hakkında düşünürseniz birçok insanın zihninde bu varlıklar dijital altınla eşitleniyor. Aslına bakılırsa ben biraz benzer olduğunu, belki biraz daha fazla volatilitesi olan ama yüksek değerli bir emtiaya benzediğini düşünüyorum. Tıpkı yeni bir emtia ya da bir para birimi gibi.

Teknolojinin altındaki asıl soru ise bu teknolojiyi hangi bankaların benimsemeye istekli olduğu ve aslında bu benimsemeye ne kadar hakim olduğudur. Bunu başarabilenler hem operasyonel giderlerini azaltacak hem de daha da önemlisi müşterileri için çok daha iyi ürün setleri oluşturacaklardır. Ben bu teknolojinin finans kurumlarını yok edeceğine gerçekten inanmıyorum. Ama diğer tüm teknolojilerde olduğu gibi, bazılarının önünde yer alacak insanlar yaratabilir, bazı kazananlar ve bazı kaybedenler oluşturabilir.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’ın “Bitcoin işe yaramaz” yorumları üzerine

Akılcı insanlar Bitcoin'in değerinin ne olabileceğine katılmıyor olabilir. Açıkçası, (Bitcoin’in değeri) sıfır da olabilir, çok yüksek bir rakam da olabilir. Çok makul kabul edilebilecek bir değer anlaşmazlığı var. Jamie bu tayfın bir tarafında.

Bu arada söz konusu durum, temelde yer alan teknolojiyi hafife aldığımız anlamına gelmez. Jamie bu noktaya temas etti. Blockchain teknolojisi gibi şeylerin büyük yıkıcı etkileri olabileceği düşüncesine uzun bir süredir inanıyor ve JPMorgan’ın dünyanın önde gelen bankalarından biri olarak ünümüzü göz önüne alındığında bu devrimin ön saflarında yer almamayı göze alamayız.

Yıllar öncesinde birkaç kişiden oluşan ve 100 katından fazla büyüyen iş birimimiz bile bu inançtan kaynaklanıyor. Ayrıca bankacılık hizmeti verdiğimiz ve ABD kural ve piyasa düzenlemelerine uyan Coinbase ve Gemini gibi farklı alanlar da bulunuyor. Doğru şeyleri yapıyorlar, bu yüzden de piyasada olmamaları için hiçbir neden yok.

Ancak bu tablo bankadaki herkesin aynı şeye inanması gerektiği anlamına gelmez. Jamie gibi birinin lidere sahip olmanın güzelliği de bu. Aynı evin içerisinde gerçek manada anlaşmazlıklara sahip olabilirsiniz

Blockchain’in limitleri

Bir blockchain'e belirli şeyleri monte edebilirseniz, bilgi yerleştirebilirsiniz, hatta bir blockchain'e jetonlanmış para koyabilirsiniz. Ancak koca bir gemiyi blockchain’in içerisine yerleştiremezsiniz. Eğer birisi önündekinin bir petrol tankeri olduğundan emin olmak istiyorsa tankın içinde petrol olduğundan da emin olmak zorunda. Ne yazık ki fiziksel dünyaya etkileşime girmeniz gereken yer tam da burası. Bu sebeple şimdilik, yani en azından hepimiz metaverse ya da matrix’e geçene kadar, sanırım bu noktada bir sınırlama olacak.”

Yatırımcıların izlediği 3 metaverse kripto parası

 

Goldman Sachs’da bilanço krizinin perde arkası

 

Dev bankanın CEO'suna göre Bitcoin "beş para etmez"

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)