Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
JPMorgan Chase & Co.'nun islami tahvilleri endekslerine ekleme kararı 370 milyar dolarlık sukuk piyasasına daha fazla küresel yatırımcı çekecek ve islami tahvillerin işlem hacmi artacak.
JPMorgan tarafından yapılan 18 Ağustos tarihli açıklamaya göre, islami tahviller JPMorgan'ın tahvil endekslerinden 5'inin içerisine eklenebilecek. İslami tahvillerin endeskler içerisindeki ağırlıkları yüzde 0.35 ila yüzde 0.99 arasında değişecek. JPMorgan açıklamasına göre, sukuk, islami olmayan tahviller ile aynı kriterlere göre değerlendirilecek.
Kuala Lumpur merkezli Aberdeen Islamic Asset Management Sdn'de yatırım yöneticisi Hasif Murad, "Daha önce sukuk yatırımı olmayan ancak bu ürünü anlamak isteyen müşterilerimizden daha şimdiden sorular alıyoruz" dedi. Murad, JPMorgan'ın adımıyla sukukun, performanslarını göstergelerinden fazla ayrışmak istemeyen "yatırımcılar tarafından daha geniş tabanlı bir kabul göreceğini" söyledi.
Barclays Plc'nin geçtiğimiz yıl Malezya'nın yerel para birimi cinsinden ihraç ettiği tahvilleri endeksine eklemesinin ardından, JPMorgan'ın da 5 endeksine islami tahvilleri ekleme kararı, küresel anlamda sukuk ihraçlarına olan ilgiyi canlandırabilir. Suudi Arabistan'da Sedco Capital, giderek artan sayıda yatırımcının islami menkul kıymetlere aşina olmasıyla yeni endeks derleyici kurumların da Barclays ve JPMorgan'ı takip edebileceğini söyledi.
JPMorgan islami tahvillerin MBI Global Diversified, GBI-EM Global Diversified, CEMBI Broad Diversified, CEMBI Diversified ve JACI endekslerine ekleneceğini söylemişti. JPMorgan açıklamasında, "Endekslere eklenmeden önce aday sukuk araçlarının likiditesi yakından araştırılacak ve endekslere olası eklenme için bütün olarak değerlendirilecek" denildi.
2016'da islami şartlara uygun borçlanma araçlarının küresel satışları bir önceki yıla göre yüzde 17 artarak 28.1 milyar dolara ulaşsa da, Malezya ve Orta Doğu gibi geleneksel piyasalar dışında bu araçlara yönelik talep geriledi. Güney Afrika'dan Lüksemburg'a kadar ilk kez yapılan sukuk ihraçlarının ardından, İngiltere de 2014'te bu piyasaya açıldı. Kuveyt, Pakistan ve Malezya devlet varlık fonu Khazanah Nasional Bhd. önümüzdeki aylarda yeni ihraç gerçekleştirebileceklerini söylemişti.
Avustralya hükümetinin islami borçlanma araçları ihraç etme planı aradan 5 yıl geçmesine rağmen somut hale gelmezken, Güney Kore'nin sukuk ihracına yönelmesine hıristiyan guruplar karşı çıkmıştı. Tayland, Fransa ve İrlanda kanunlarını uygun hale getirseler de henüz sukuk ihracı gerçekleştirmedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.