Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD bankası JPMorgan Chase ChatGPT benzeri bir yazılım geliştiriyor. CNBC’nin haberine göre dönüştürücü nitelikteki yapay zekâ teknolojisi müşterileri için yatırım tercihlerinde yardımcı olacak.
Dev ABD bankasının New York merkezinden sızan belgelere göre JPMorgan IndexGPT adlı yeni bir ürünü ticari bir marka haline getirmek istiyor. IndexGPT rapora göre “müşteri ihtiyaçlarına göre uyarlanmış menkul kıymetleri analiz etmek ve seçmek” için” yapay zekâ kullanan bir bulut bilişim yazılımı” olacak.
OpenAI firmasının devrim yaratan ChatGPT teknolojisi geçen yıl tüm sektörleri yapay zekânın gelişi konusunda alarma geçirdi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre insan benzeri cevaplar üretmek için devasa bir dil modeli kullanan ChatGPT teknoloji devleri ve çip üreticileri arasında adeta bir silahlanma yarışı başlattı. Analistler bu yeni teknolojiyi inovasyonun yeni ayağı olarak değerlendiriyor.
Yapay zekânın finans alanındaki olası kullanım alanları da finans devlerini harekete geçirdi. Goldman Sachs ve Morgan Stanley halihazırda yapay zekâ uygulamalarının kurum içi testlerine başladı. Goldman Sachs mühendislerinin kod oluşturması süreçlerinde, Morgan Stanley ise mali danışmanlarının sorularına yardımcı olmak amacıyla yapay zekâ teknolojinin kullanımına odaklandı.
İlk hamleyi kim yapacak?
JPMorgan Chase Finans devleri arasında doğrudan müşteriye ulaşacak ilk yapay zekâ uygulamasını üretmeyi amaçlayan yatırım bankası olabilir. Waschington merkezli ticari avukat Josh Gerben CNBC’deki açıklamasında JPMorgan’ın IndexGPT’sine işaret ederek “Yakın gelecekte piyasaya sürülecek potansiyel bir ürüne sahip olduklarının gerçek bir göstergesidir” dedi.
Gerben, “JPMorgan gibi şirketler sadece eğlenmek için ticari markalara rapor oluşturmazlar” dedi. Raporun bir şirket yetkilisinden gelen yeminli bir ifade olduğunu belirten Gerben, JPMorgan’ın bir bakıma ‘Evet bu ticari markayı kullanmayı planlıyoruz’ dediğini belirtiyor.
Avukata göre, JPMorgan’ın ticari markayı güvence altına alabilmesi için onayın alınmasından sonra yaklaşık üç sene içerisinde IndexGPT’yi piyasaya sunması gerekiyor. ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’ndeki bürokrasi nedeniyle ticari markaların onaylanması genellikle yaklaşık bir yıl sürüyor.
Gerben uygulamanın şirkete mümkün olan en geniş biçimde markayı kullanabilme imkanı sağlayabilmesi için başvurunun da genel ifadelerle yapıldığına dikkat çekti.
Ancak JPMorgan raporundaki IndexGPT tabirinin, ChatGPT tarafından popülerleştirilen ‘üretken önceden eğitilmiş dönüştürücü’ (GPT) kavramını bire bir kullandığı görülüyor.
Gerben “Bu bir finansal menkul kıymetleri seçmek için hazırlanan bir yapay zekâ programı. Bana kalırsa finansal danışmanımı işten çıkarmaya çalışıyormuş gibi görünüyorlar” ifadelerine yer verdi.
JPMorgan konuyla ilgili açıklama yapmadı.
Çip üretimi Nvidia’yı nasıl zirveye çıkardı?
Süper bakteriyi yapay zeka yok edecek!
AB ile Google'dan yapay zeka anlaşması hazırlığı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.