Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto sektörü 2022 yılı boyunca Celsius gibi birçok büyük şirketin çöküşüne ve Luna gibi dünyaca ünlü birçok kripto para biriminin de sıfırı tüketmesine sahne oldu. JPMorgan’ın blockchain kolu Onyx’in Başkanı Umar Farooq ise sektörün henüz olgunlaşma döneminde olduğunu ve yıl boyunca mücadele edilen tüm zorluklara rağmen herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini düşünüyor.
Financial News’in haberine göre Farooq Pazartesi günü Singapur’da düzenlenen bir panelde finans kurumlarının sektördeki düzenleme eksikliği nedeniyle kriptoya girme konusunda temkinli davrandığını söyledi. Onyx Başkanı, “Kullanım alanları tam olarak ortaya çıkmadı ve mevzuat düzenlemeleri yetişmedi. Bu yüzden finans endüstrisinin, genel olarak, sektöre yetişmede biraz yavaş kaldığını görüyorsunuz” ifadelerine yer verdi.
Bununla birlikte finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre birçok geleneksel Finans şirketi düzenleyici kurumlarla birlikte hareket ederek kripto sektörüne girmek için hazırlanıyor. Dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock kurumsal müşterilerine kripto ticareti hizmetleri sunmak için geçtiğimiz günlerde Coinbase ile bir ortaklık yaptı. İngiliz finans devi Abrdn ve ABD’li yatırım firması Fidelity de bu alanda yeni hamleler yapan geleneksel finans devleri arasında.
Farook konuyla ilgili açıklamasında, “Kriptonun büyük çoğunluğu aslında çöp. Birkaç düzine token dışında bahsi geçen diğer her şey ya kuru gürültüdür ya da sadece ortadan kaybolacaktır” ifadelerine yer verdi.
Dahası, JPMorgan yöneticisi, kriptonun finansal kurumlar arasındaki "ciddi işlemler" için kullanılabilecek ölçekte bir aşamaya ulaşmadığını söyledi. Farooq bunun yerine kriptonun halen spekülatif yatırım için bir araç olduğunu söyledi. Onyx Başkanı kriptoyla gerçekten bir şeyler yapılabilmesi için “olgunlaşması” gerektiğini ve henüz bu noktaya ulaşılmadığını söyledi.
Kripto kışından öğrenilecek dersler
Ünlü kripto kredi kuruluşu Celsius haziran ayında tüm para çekme işlemlerini durdurdu. Ardındansa tüm gözler kripto milyarderi Zac Prince’in dev kripto kredi kuruluşu BlockFi’ye yöneldi. Şirketin her beş çalışanından birini işten çıkarmasıyla birçok piyasa analisti BlockFi’nin bir sonraki domino taşı olmasını bekliyordu.
Ancak BlockFi bir diğer kripto devi FTX’in milyarder patronu Sam Bankman-Fried’ın 250 milyon dolarlık yardımıyla hayatta kalabildi. Prince yakın zamanda kripto krizi sırasında öğrendiklerini kaleme aldı.
Prince ilk olarak, "disiplinli risk yönetiminin” bir şirketin kültürüne dahil edilmesi gerektiğini yazıyor. İkincisi ise şirketlerin finansal olarak mutlaka şeffaf olması gerektiğine dikkat çekiyor.
Kripto milyarderi, “Büyüme fırsatlarını kaçırmak acı verici olabilir. Ancak ne pahasına olursa olsun sürdürülemez büyüme, gördüğümüz üzere, bir çöküşün reçetesidir” açıklamasında bulundu.
Prince üçüncü ve son olarak şirketlerin düzenleyici kurumlara uymak zorunda olduğunu söyledi. Kripto milyarderleri düzenleyici kurumların desteğine “ancak aktif diyalog, uyumluluk ve ortaklıkla” ulaşılabileceğinin altını çizdi.
FN yazarı Alex Daniel tüm bunların kulağa oldukça mantıklı geldiğini ancak geleneksel finans şirketlerinin başkanlarının bu cümleleri okuduktan sonra BlockFi’nin ‘daha önce ne yaptığını’ sorgulayacağını söyledi.
Sermaye, kripto trenine atlamak için tetikte bekliyor
Powell kripto paralarda 70 milyar doları sildi
Morningstar CEO’su: Kripto vaatlerini karşılayamadı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.