Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street devi JPMorgan ATM’lerdeki teknolojik arızadan faydalanarak binlerce dolarlık para çaldığını iddia ettiği müşterilerine karşı dava açıyor. CNBC’nin haberine göre banka pazartesi günü en az üç federal mahkemede dava açtı. Ağustos ayı sonlarında TikTok ve diğer sosyal medya platformlarında viral hale gelen ‘sonsuz para’ arızasından en yüksek meblağları çeken bazı kişileri hedef alındı.
Bankaya göre, Houston’da gerçekleşen bir vakada müşterinin JPMorgan'a 290.939,47 dolar borcu olduğu iddia ediliyor. Davada kimliği belirsiz bir suç ortağını ATM’deki arızayı kullanarak hesaba 335 bin dolarlık sahte çek yatırdığı iddia edildi.
Banka’nın Teksas’daki dava dosyasında, “29 Ağustos 2024’te maskeli bir adam Davalı’nın Chase banka hesabına 335.000 dolar tutarında bir çek yatırdı. Çek yatırıldıktan sonra Davalı haksız yere kazanılmış fonların büyük çoğunluğunu çekmeye başladı” ifadelerine yer verildi.
Varlıklarına göre en büyük ABD bankası olan JPMorgan, bu konuyla ilgili kayıplarının ne kadar olduğunu açıklamadı. Ancak ‘sonsuz para arızası’ ile ilişkili olan binlerce vaka araştırılıyor. Nasdaq’ın Küresel Mali Suçlar Raporu’na göre dijital ödeme yöntemleri popülerlik kazandıkça kağıt çeklerin kullanımı azaldı. Ancak çekler dolandırıcılık için hâlâ kullanılan bir yol. Geçen yıl çek dolandırıcılıkları küresel çapta 26,6 milyar dolarlık kayba sebep oldu.
Sonsuz para arızası, sosyal medyanın bir finans kurumunun güvenlik açıkları konusunda ne kadar ciddileştirebileceği gerçeğini vurguladı. Ağustos ayı sonlarında karşılıksız çeklerin ilk kez yatırılmasından kısa bir süre sonra Banka ATM’lerinden tomar tomar nakit çekildi. Sosyal medya kullanıcıları çektikleri paraları gösteren videolar fenomen oldu.
Normal şartlarda bankalar ancak bir çekin değerinin bir kısmı tahsil edildiğinde fonları kullanıma sunar. Bu da birkaç gün sürebilir. JPMorgan aksaklığın keşfedilmesinden birkaç gün sonra güvenlik açıklarını kapattıklarını açıkladı.
Miami ve Kaliforniya Merkez Bölgesi de dahil olmak üzere açılan diğer davalarda ise JPMorgan müşterilerinin bankaya yaklaşık 80 bin ila 141 bin dolar arasında borçlu olduğunu iddia ediyor. JPMorgan’In iç soruşturması hakkında bilgisi olan ve kimliğinin açıklanmasını reddeden kaynaklara göre banka tarafından incelenen davaların çoğu çok daha küçük miktarlarla ilişkili.
Her bir davada, JPMorgan'ın güvenlik ekibinin iddia edilen dolandırıcı ile iletişime geçtiği, ancak müşterilerin banka hesabı açarken imzaladıkları mevduat sözleşmesini ihlal ederek sahte çekler için geri ödeme yapmadıkları belirtildi.
JPMorgan, çalınan paraların faizi ve hesap ücretleri ile birlikte geri ödenmesini istiyor. Banka ayrıca davadaki avukatlık ücretleri ve bazı durumlarda cezai tazminat talep ediyor.
JPMorgan CEO’sundan, Harris'e destek
Fintek gelirleri geleneksel bankacılığa oranla 3 kat hızlı büyüyecek
Elon Musk'tan bağımsız başkan yardımcısı adayına ilginç teklif!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.