Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyanın en büyük bankalarından bazılarının ekonomistlerine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kötüleşen enflasyon görünümü ve yatırımcılar için daralan getiri oranının etkisiyle borçlanma maliyetlerini muhtemelen bu yıl bir kez daha düşürecek.
Politika faizi yüzde 24 seviyesindeyken kur şokunun ardından yaklaşık bir yıl önce başlayan genişleme döngüsü şimdiye kadar aralıksız sürdü.
JPMorgan Chase & Co. ve Barclays Plc analistleri bunun büyük bir ihtimalle 2020'nin son faiz indirimi olacağını düşünüyorlar. Goldman Sachs Group Inc. ve Oxford Economics faizlerin yakında yeniden yükselmesi gerekebileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar.
TCMB Başkanı Murat Uysal'ın göreve gelmesinden bu yana uygulanan parasal genişlemenin tamamlayıcısı olarak, merkez bankası korona virüs pandemisinin etkilerini kontrol altına almak için ekonomiye on yıldan uzun bir süredir görülmeyen bir hızda para pompalıyor.
Arka arkaya yapılan 9 indirimin ardından Türkiye, fiyatlara göre düzeltildiğinde dünyanın en düşük faizlerinden birine sahip. Enflasyonda görülen yukarı yönlü son harekete rağmen bankanın hızlanmanın geçici olduğunu belirtmesi, Morgan Stanley'e göre "faiz indirimlerinin devam etmesinin önünde hiçbir şeyin duramayacağı" anlamına geliyor.
Morgan Stanley ekonomistleri Alina Slyusarchuk, Andrea Masia ve Georgi Deyanov'un müşteriler için hazırladığı raporunda "Enflasyon rakamının TCMB'yi daha fazla genişlemeye gitme konusundaki cesaretini kırmayacağını düşünüyoruz." ifadesi yer aldı.
Bloomberg ekonomisti Ziad Daoud, "Merkez Bankası yatırımcılar için pozitif reel faizi korumak istiyorsa daha fazla genişleme için alan daralıyor" dedi.
Genişleyici döngünün kesilmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizleri indirmediği gerekçesiyle selefini görevden aldığı Uysal için riskli olabilir. Erdoğan, çoğu ekonomist ve merkez bankasının aksine düşük borçlanma maliyetlerinin fiyatları yavaşlatmada daha etkili olduğunu düşünüyor.
Beklenen fiyat artışlarına göre hala "makul" ölçüde reel faiz sağladığını belirten Merkez Bankası, bu yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentilerini yüzde 8.2'den Nisan'da yüzde 7.4'e çekti.
Aralarında Ercan Ergüzel'in de bulunduğu Barclays ekonomistleri, enerji piyasalarındaki sıçramanın bu noktadan itibaren yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini belirtiyor. Barclays, Perşembe günü gidilebilecek 50 baz puanlık bir indirimin genişleme döngüsünü sonlandırabileceğini düşünüyorlar.
Fiyat görünümü bozulma sinyalleri vermeye başladı. Tüketici enflasyonu yükselen gıda fiyatları zayıf talebi dengelemesiyle Mayıs'ta beklenmedik bir şekilde yıllık yüzde 11.4'e yükselerek iki aylık düşüşü sonlandırdı.
JPMorgan'a göre reel faizler en az 1913'ten beri en düşük seviyesinde bulunuyor ve Merkez Bankası genişleme döngüsüne son vermeye hazır olabilir. Aralarında Yarkın Cebeci'nin de bulunduğu JPMorgan analistlerinin müşteri notunda, "Son bir 25 bp indirim ile birlikte politika yapıcılar yakın zamanda bir Faiz indirimi olmadan bekle gör döneminin başladığının sinyalini verebilir. Hızlı kredi büyümesiyle birlikte bu kadar düşük faizler iç talebe önemli bir destek sağlıyor ve sürdürümlesi durumunda dezenflasyonu riskle atabilir." dendi.
Bankalar sorunlu krediler için şirket kuruyor
Suriye’de Türk lirası kullanılmaya başlandı
Merkez’den 50 baz puanlık indirim bekleniyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.