Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Genç bankacıların iş-yaşam dengesinin iyileştirilebilmesi için bankaların verimsiz çalışma yöntemlerinin kökünü kazıması gerekiyor. Ancak JPMorgan’ın yatırım bankacılığı alanındaki en önemli isimlerinden birine göre uzun çalışma saatleri bu düzenlemelerin sonrasında dahi tamamen kaybolmayacak.
JPMorgan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Birimi CEO’su Vis Raghavan Financial News’teki röportajına göre bankalar genç bankacıların oldukça zorlu uzun çalışma saatlerini azaltmak için odaklanmış durumda. Ancak Raghavan tüm iyileştirmeler sonrasında dahi mesleğin yine “fedakarlık unsuruyla birlikte geleceğini” söyledi.
Raghavan açıklamasında, “Mesleğin mevsimselliği ve öngörülemezliği değişmeyecek. Yine Perşembe günü Pazartesi borsa açılmadan önce anlaşmanın bitirilmesini isteyen herhangi bir müşteriden bir çağrı alacaksınız ve işlemlerin yapılması için elinizden geleni yapmak zorunda olacaksınız. Bu işin doğasında bu var ancak biz gereksiz olan işleri buradan çıkarabiliriz” dedi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre son dönemde genç bankacılar aşırı yoğunluk nedeniyle iş-yaşam dengesinin kaybolduğundan şikayet ediyor. Genç bankacıların bu şikayetleri sonucu sektörde bir istifa dalgası oluşacağı endişeleri bankaların özellikle sözleşme bankacılığı alanına yeni düzenlemeler getirmelerine neden oldu. Raghavan’a göre genç bankacıların iş yükünün azaltılabilmesi için kıdemli bankacıların işlerini daha iyi düzenlemesi bu sayede artan işleri son dakikada genç bankacılara aktarmaması gerekiyor. Kıdemli yöneticiye göre bu süreçte bankaların da teknolojik olanakları kullanarak fazlasıyla zaman harcayan elle yapılan veri analizleri konusunda genç bankacılara yardımcı olmaları gerekiyor.
Raghavan, “Bu önlemler ilk etapta adeta bir verimsizlik şelalesini ortaya çıkarabilir. Bu verimsizlik müşterilerin hiçbir zaman sormayacağı zar zor okunan külçe gibi veri kitaplarının üretilmesi ihtiyacını ortaya çıkarabilir. Ya da daha genel sorunlar ortaya çıkabilir. Geçmişte geceleri uzun saatler çalışan başkan yardımcıları genç bankacılardan da aynısını yapmayı bekleyebilir. Bu gibi sorunlara cevap verilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
JPMorgan bu yılın başlarında hem analistler hem de benzeri pozisyonlardaki çalışanların maaşlarını artırdı ve 100.000 dolarlık başlangıç maaş ödemesi sunarak diğer yatırım bankalarında da görülen bu akıma katıldı. ABD'li bankacılık devi, iş yükünü hafifletmek için bu yıl 190 kişiyi daha işe alarak genç bankacıların işe alımını hızlandırdı. Banka analistlerine göre, cuma akşamları hiç kimsenin işyerinde çok fazla zaman geçirmemesini sağlamak amacıyla yapılan 'kalemleri indir” politikası ve analistlerin günlük işlerini kaydettiği bir 'yoğunluk' programı da bulunuyor.
Sözleşme bankacılığı bu yılın ilk dokuz ayında 93 milyar dolara ulaşarak rekor bir seviyeye geldi. Ancak son zamanlarda sözleşme aktivitelerinin azalmasıyla iş yükünün de hafiflediği görülüyor. Raghavan konuyla ilgili açıklamasında, “İş-yaşam dengesini hafifletme arzusu her zaman olmuştur. Ancak tıpkı bir sarkaç gibi aktivite hızı arttıkça bu dengesizlik geri dönecektir” dedi.
JPMorgan üst düzey yöneticisi, “Bu yıl sözleşme hacmi çok zorluydu. Bunun sebebi ise basitçe işleri yetiştirmek için yeterince zaman olmamasıydı. Bazı işletmeleri geri çevirmek zorunda kaldık. Ancak durumun bir anomali olduğunu söylemem gerekiyor. Piyasalarda gördüğümüz fazladan likiditenin bir yan ürünü olarak bu alanda çok fazla aktivitenin oluştuğunu gördük” dedi.
Raghavan, bankacıların uzun saatler boyunca çalışmasının her zaman işin bir parçası olarak kalabileceğini de sözlerine ekledi. Kıdemli bankacı, “Çok çalışmanın karşılığının son derece iyi alındığı bir sektördeyiz. Etrafta uzun saatlerce çalışılan ancak aynı ödüllerin alınmadığı birçok sektör bulunuyor. Tüm bunlar bir fedakarlık unsuruyla birlikte gelir. Müşteriyi yaptığımız her şeyin merkezine alırız ve bu asla değişmeyecek” ifadelerine yer ver.
Ünlü milyarderden başarısızlığın panzehiri
İşte 2030'a kadar yok olacak ve popülerleşecek meslekler!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.