Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bir start up şirketinin bilançosu, bu şirket JPMorgan Chase ise 3 trilyon dolar olabilir. Bu hızlı ve dijital yeni nesil banka İngiltere piyasasına giriş yaptı. Bu alanda ise perakende bankaları halihazırda düşük faiz oranları, yüksek birikim oranları ve düşük kredi hacmiyle mücadele ediyor. Geleneksel bankalar hızla büyüyen ve yüksek değerlere ulaşan fintek şirketleri karşısında köşeye sıkıştı.
Aynı zamanda yüksek miktarda fonlamaya sahip küresel rekabet de artıyor. Oliver Wyman’dan Michael Harding, “yeni nesil banka müşterilerinin büyük çoğunluğu bu bankaları ikincil bankaları olarak kullanıyor, birincil bankaları halen geleneksel bankalar” dedi. Açıklamasında geleneksel bankaların da yeni nesil bankaların ayırt edici özelliklerini hızla benimsediğini ve müşterilerine sunduğunu ifade etti.
Yeni nesil uygulamaları ya da özellikleri ucuz ve kolay bir şekilde kopyalayabilmek, geleneksel bankaların müşterilerini yeni nesil bankalara kaptırmasına engel oldu. Fintek rakipleri ise küçük işletmelere yönelik bankacılık alanına yöneliyor. Revolut 2020 yılında, Citi’ye göre 24 yeni perakende ya da şirket ürünü ekledi. Ancak birçok şirket için karlılığa giden yol halen belirsiz.
Financial Times’ın haberine göre Chase ise daha farklı ve daha sabırlı bir oyuncu. ABD’nin dev bankası İngiltere’de başlatılan girişimi için henüz bir hedef kitle belirlemedi ve bankanın bunu diğer uluslararası pazarlar için de bir model olarak kullanma niyeti, bankanın hem yeni hesap açılımlarına hem de ikincil müşterilere odaklandığını gösteriyor. Tüm bunlarla birlikte geleneksel bankaların sorunları Chase’in sil baştan bir dijital Banka olarak kurulmasının nedenlerini oluşturuyor.
Yalnızca dijital ortamda hizmet veren yeni nesil bankaların ve geleneksel bankaların müşterileri giderek daha fazla aynı kişilerden oluşuyor. Lloyds Bank’a göre İngiltere 2020 yılında dijitalleşme konusunda 5 yıllık yol katetti. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ATM’lerden para çekme işlemleri UK Finance’e göre %39 düşerken, işlemlerde nakit kullanımında çok daha hızlı ve büyük bir düşüş görüldü.
McKinsey’e göre şimdilerde yaş grupları arasında dijital bankacılık hizmetlerinin kullanımıyla ilgili herhangi bir fark yok. Yüz yüze iletişim üzerine kurulu bankalar için ise bu durum maliyet anlamına geliyor. En büyük İngiltere bankaları için müşteri başına faaliyet giderleri geçtiğimiz on yılda 200 sterlin seviyesinde gerçekleşti. Oliver Wyman’a göre yeni nesil bankalar, müşteri başına daha az kar etse de bu rakamın onda biri maliyetle çalışıyor.
Konunun bir kısmı emlak ve hızla devam eden şube kapanışları düzenleyicilerin ve siyasilerin dikkatini çekiyor. Bu durum gelecekte nakit dağıtımı için devlet desteği gerektirebilir.
Çin: Evergrande fırtınasına hazır olun
Yatırım bankalarının gelirlerinde düşüş bekleniyor
Moody's: Çin'de kredi büyümesi hızlanabilir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.