BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisJeff Bezos’un 1. gün kuralı----

Jeff Bezos’un 1. gün kuralı

Jeff Bezos’un 1. gün kuralı
04 Temmuz 2017 - 15:59 www.finansingundemi.com

Amazon’un sahibi Bezos, şirketini başarıya götüren stratejinin ipuçlarını verdi. İş dünyasının bilmesi gereken 1. gün kuralını Rauf Ateş Capital’deki köşesinde yazdı

Hızla dünyanın en değerli şirketi olma yolunda ilerleyen Amazon'un sahibi Jeff Bezos, haziran ayında bir daha gündem yarattı ve Whole Foods adlı gıda perakendecisini satın aldı.

Whole Foods ile birlikte son yıllarda 10'dan fazla satın almayı tamamlayan Jeff Bezos, en son şirket genel kurulunda yaptığı konuşmada, Amazon'u başarıya götüren stratejinin ipuçlarını da vermişti. Bezos stratejisini, "Start up" gibi düşünmek ve 341 binden fazla olan şirketi "start up gibi" yönetmek olarak açıklıyor. Bunun için de hızlı hareket ve kararın altını çiziyor. Bezos şöyle diyor:

"Kararların çoğu istediğiniz bilgilerin yüzde 70'ine sahip olduğunuz durumlarda alınır. Eğer yüzde 90 oranında bilgilenmeyi beklerseniz, büyük olasılıkla yavaş kalmış, fırsatı kaybetmiş olursunuz."

Jeff Bezos, bu cümlede özetlediği yaklaşımını "1. Gün" sloganıyla anlatıyor. Bu slogana o kadar önem veriyor ki çalıştığı binaya 1. Gün adını vermiş ve "Ben yeni bir binaya gittiğimde o ismi de yanımda götürürüm" diye konuşuyor.

Bezos, bu yaklaşımın ilkelerinden birinin "daha hızlı" kararlar almak olduğunu söylüyor. Ancak her şey sadece "hız" değil. Önemli olan bir yolunu bulup "üstün kaliteli ve yüksek hızda" karar alabilmektir. Bu, start up'lar için kolay, ancak büyük şirketler için önemli bir sorundur.

Bezos bunu, daha doğrusu "1. Gün" sloganını başarıyla uygulamak için 4 adıma dikkat çekiyor:

1-Yüzde 90-100 oranında kesin bilgiler arayıp karar verme peşinde koşmak yerine, gerekirse yüzde 70 veriyle yetinin.

2-Karar verdikten sonra rahat olun, belirsizliklerle kendinizi yiyip bitirmeyin... Kararların çoğunda geri adım atılabilir, iki yönlü kapı gibidirler.

3-Kusursuz kararlar almak için "hata yapmaktan" kaçınmak yerine, alınan kötü kararları "çabucak fark edebilme ve onları düzeltme" konusunda uzman olmaya bakın. Eğer hızla düzeltebiliyorsanız, düşündüğünüzden daha az maliyetle kurtulabilirsiniz.

4-Geri dönülemeyecek kadar büyük etkileri olan kararlarda, geleneksel "onaylama/ uyma" fikrini tamamen değiştirin. Bunun yerine, "Onaylamıyorum ama uyuyorum" gibi bir yaklaşımı benimseyin. Amazon stüdyoları fikri geldiğinde yönetici arkadaşlarıma aynı şeyi söyledim. Onaylamadığınız bir fikirde, "Ben size demiştim" diye yöneticileri sıkıştırmaktan da uzak durun.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)