Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating'den enflasyon uyarısı geldi.
JCR Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen, çekirdek enflasyonda gerileme meydan gelmeden manşet enflasyondaki düşüşün kalıcı olamayacağını söyledi.
Ökmen, yaptığı yazılı açıklamada, "Özel kapsamlı temel mal gruplarının yüksek fiyat seviyesinde Nisan ayında gerileme oluşmaması enflasyondaki düşüşün geçici olduğuna işaret etmektedir. Nisan ayında manşet enflasyonundaki gerileme, fiyatları politik süreçlerle yönetilen yönlendirilen mal grupları ile fiyatları mevsimlik dalgalanmalardan etkilenen mal gruplarının fiyatlarından kaynaklanmıştır. Özel kapsamlı temel mal gruplarında yüksek fiyat seviyesi esasen devam etmektedir" dedi ve şöyle devam etti:
TL İSTİKRAR KAZANMADAN ENFLASYONDAKİ BASKI SÜRER
"Türk Lirasının değeri istikrar kazanmadan çekirdek enflasyonun üzerindeki yukarı yönlü yapısal baskı ortadan kalkmayacaktır. Döviz kurlarındaki aşağı yönlü mevcut seviyenin istikrar kazanacak olması ve enerji fiyatlarındaki sakinliğin devam etmesi halinde temel ya da çekirdek enflasyon gerileyebilecektir."
JCR, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para ve yerel para notlarını "BBB-", not görünümünü ise "durağan" olarak derecelendiriyor.
Ökmen açıklamasında enflasyondaki düşüşün kalıcı hale geldiği iyice belirginleşmeden gevşek para politikalarına yönelme bahanesi ve riskinin ortaya çıktığını da belirtti.
Merkez Bankası yıllık enflasyonun yönünü aşağı çevirmesi sonrası son iki ayda faiz koridorunun üst bandında toplam 75 baz puanlık indirim gerçekleştirirken, bu indirimlerin devam edebileceğini sinyali vermişti.
Enflasyonun uzun süredir yüksek seyretmesindeki ana belirleyici olan gıda fiyatlarındaki artışın çift haneden yüzde 1'lere gerilemesiyle dün açıklanan verilere göre yıllık enflasyon Nisan'da yüzde 7.46'dan yüzde 6.57'ye düşerek 3 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Ancak manşet enflasyondaki düşüşe karşın çekirdek enflasyonda benzer bir trend oluşmaması enflasyondaki düşüşün kalıcılığına ilişkin önemli soru işaretleri olarak yorumlanıyor ve veriler çekirdek enflasyondaki katılığın devam ettiğini gösteriyor.
Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Mart ayındaki yıllık yüzde 9.32'den Nisan'da olarak yüzde 9.21'e gerilerken, "I" yüzde 9.51'den yüzde 9.41'e geriledi. Düşüşler son üç aydır olduğu gibi manşet enflasyona göre oldukça sınırlı kaldı.
Temel girdi maliyetlerinde düşüş olmazken üretici fiyatlarındaki artışın TÜFE'nin gerisinde kalmasının nedeninin, marjinal üretici kârlarının vaktinden önce sıfıra yaklaştırılmış olmasından kaynaklandığını söyleyen Ökmen, "Marjinal üretici karlarının vaktinden önce sıfıra yaklaşmış olması ise arzın devamlılığı ve piyasa likiditesi üzerinde en önemli risk olup, iflas erteleme furyasının daha da artarak devam edeceğinin göstergesidir" dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.