Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Japonya'nın Kobe kentindeki 'Kobe Su Dağıtım Bürosu' adlı kamu şirketin yöneticileri, 64 yaşındaki bir çalışanının 7 aylık bir dönem boyunca (Eylül 2017- Mart 2018) 26 kez yemek saatinden 3 dakika önce masasını terk ettiğini ve şirket binasının karşısındaki yemek dükkanına gittiğini tespit etti.
Şirket yöneticileri bunu tespit ettikten sonra basın toplantısı düzenleyerek kamuoyundan özür diledi.
'SON DERECE ÜZÜCÜ BİR SKANDAL MEYDANA GELDİ'
"Son derece üzücü bir skandal yaşandı. İçten özürlerimizi sunarız" diyen şirket yöneticileri başlarını eğerek özür diledi.
Mesai saatlerinden toplamda 78 dakikayı kullandığı belirlenen çalışan da yarım günlük maaşı kadar kesinti cezası verildi.
AFP'ye konuşan şirket sözcüsü " Yemek saati 13.00'te ancak aradan önce masasından ayrıldı" dedi.
SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ: TUVALETE DE Mi GİDEMEYECEĞİZ?
Şirketin bu uygulaması ülkedeki 'işkenceye varan çalışma kültürüne' yeniden dikkatleri çekti. Ülkede çalışma saatleri oldukça uzun ve çalışanlar hasta olduklarında nadiren izin kullanıyor.
Bir Twitter kullancısı "Bu düpedüz delilik. Çılgınca. Sigara için masanızdan ayrıldığınız da ne oluyor?" dedi.
Bir diğeri ise "Kötü bir şaka mı? Bu artık tuvalete de gidemeyeceğiz anlamına mı geliyor?" yorumunu yaptı.
ŞİRKET ÇALIŞANLARININ YÜZDE 12'Sİ AYDA 100 SAAT FAZLA MESAİ YAPIYOR
Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre işçilerin 1 yılda 20 günlük izin hakkı bulunuyor ancak yüzde 35'i bu hakkını kullanmamayı tercih ediyor.
Ayrıca ülkedeki şirket çalışanlarının 4'te 1'i ücretlerini almadan ayda 80 saatin üzerinde fazla mesai yapıyor.
Yüzde 12'lik bir kesimin ise fazla mesai yaptıkları süre ayda 100 saatin üzerine çıkıyor.
Bunlarında abartıda üstlerine yok.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.