Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ulusal para Japon yeninin değer kayıpları, Japonya'nın 2022 mali yılının ilk yarısına ait ticari verilere etki ediyor.
Japonya Maliye Bakanlığı, ülkenin 2022 mali yılı ilk yarısı ile eylül ayına ait ticari ön verilerini güncelledi.
Ön verilere göre Nisan-Eylül ticaret açığı 11 trilyon yen (73 milyar dolar) olarak kayda geçti.
Söz konusu 6 aylık dönemde ithalat yüzde 44,5 artarak 60,5 trilyon yene (403 milyar dolar), ihracat ise yüzde 19,6 artarak 49,5 trilyon yene (330 milyar dolar) yükseldi.
Rekor ticari açık
Yükselen ham madde ve enerji maliyetleri ile Japon yeninin ABD doları karşısındaki değer kayıpları ticaret açığını olumsuz etkiledi bildirildi.
İhracat kalemlerinde araç ve yarı iletken, ithalat kalemlerinde ise ham petrol, sıvılaştırılmış doğalgaz ve kömür dikkat çekti.
Böylelikle resmi verilerin kayda geçtiği 1979'dan beri Japonya'nın bir yarı mali yıl ticaret açığı rekor seviyeyi yakaladı.
Önceki rekor 8,7 trilyon yen ticari açığın kayda geçtiği 2013 mali yılının ikinci yarısında gerçekleşmişti.
"Ulusal refah daralıyor"
Meiji Yasuda Başekonomisti Kodama Yuiçi, "yüksek enerji fiyatları ve zayıf Japon yeninin etkisi büyük" değerlendirmesi yaptı.
Kodama, "İhracat, yenin son değer kayıplarından fayda görüyor ki bu gayrisafi yurt içi hasılayı artırmalı. Buna karşın ulusal refah ise daralıyor." diye konuştu.
Art arda 14 aydır sürüyor
Buna göre Japon yeninin değer kaybı sonrası ithalat maliyetleri yükselmesiyle eylül yayı ticaret açığı 2,09 trilyon yen (14 milyar dolar) oldu.
İthalatın yüzde 45,9 ve ihracatın ise yüzde 28,9 yükseldiği eylül, ticari açığın verildiği art arda 14. ay olarak kayda geçti.
Dolar/yen paritesi 150 bandına yaklaştı
Japon hükümeti, doların karşısında değer kaybını sürdüren Japon yeninin yaşadığı "aşırı dalgalanmaya" karşı "kararlılıkla müdahaleye" hazır olduğu uyarısını yineledi.
ABD doları karşısında son 32 yılın en hızlı değer kaybını sürdüren ulusal paranın, piyasalardaki değer kaybı sonrası, hükümet ile Japon finansal otoriteleri kaygılanıyor.
Hükümetin, eylül sonu "yen alım, dolar satım" müdahalesiyle dolar/yen paritesi bir süre 145 bandının altına gerilese de dün geceden beri 150 bandına yaklaştı.
Meclis oturumunda konuşan Maliye Bakanı Suzuki Şuniçi, yabancı piyasalarda yen aleyhindeki "aşırı oynaklığa hiçbir şekilde müsamaha gösterilmeyeceğini" yineledi.
Eylül sonu "yen alım, dolar satım" müdahalesiyle dolar/yen paritesinin bir süre dengelenmesini sağlayan merkezi hükümetin aynı müdahaleyi tekrarlayabileceği kaydediliyor.
"İki ucu keskin bir kılıç" olarak görülen zayıf yen, Japon ihracatçıların denizaşırı karlarını artırırken, enerji ve ham madde ithalat girdi maliyetlerinin yükselmesine yol açıyor.
Japonya ekonomisinde belirsizlik
Japonya'nın sanayi üretiminde beklenmedik revize
Japonya'da şirket iflaslarında son 3 yıldır ilk artış
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.