Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Artan enflasyon Japonya’da da ücretleri eritirken hükümet rekor asgari ücret zammının büyümeye olumlu bir katkı sunacağını düşünüyor.
Japonya Çalışma Bakanlığı'na göre danışma kurulu ortalama saatlik asgari ücrette 31 yen (yaklaşık 4,25 TL) ya da yüzde 3,3'lük bir artış önerdi. Bloomberg'in haberine göre saatlik ortalama asgari ücret halihazırda 930 yen (yaklaşık 127 TL) düzeyinde.
Reuters'ın bildirdiğine göre söz konusu öneri her yıl işletme yönetimleri, sendika temsilcileri ve akademisyenlerden oluşan geniş bir komite tarafından hazırlanıyor.
Japonya’da gıda hariç tüketici enflasyonu haziranda yüzde 2,2 ile Japonya Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedefinin üzerinde yer almıştı.
Öte yandan Japonya’da enflasyon düzeyi hâlâ dünya genelinin çok altında bulunuyor.
REKOR ARTIŞ KAYDEDİLECEK
Eğer teklif hayata geçirilirse hükümetin saatlik ücreti kriter olarak kullanmaya başladığı 2002'den bu yana hem miktar hem de yüzde açısından rekor bir artış kaydedilecek.
Japonya Başbakanı Fumio Kishida servetin daha adil bir şekilde dağıtılmasını isterken maaş artışlarını büyümeyi harekete geçiren kilit bir faktör olarak görüyor.
Pandeminin damgasını vurduğu 2020 mali yılı dışında, yakın zamanda bir suikastte öldürülen eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ekonomik programı kapsamında asgari ücret 2013 mali yılından bu yana en az yüzde 2 düzeyinde arttı.
Japonya Kabinesi Baş Sekreter Yardımcısı Seiji Kihara kurulun kararından önce pazartesi gazetecilere verdiği demeçte, “Asgari ücretin yükseltilmesi halka yatırım açısından önemli. Umarım yeni kapitalizm çağına uygun bir hızda artar” demişti.
MAAŞLARDA ILIMLI ARTIŞ
Asgari ücrete ek olarak diğer önlemler işçilerin maaşlarında ılımlı bir artış olduğunu gösteriyor. Ancak genel olarak ücret artış hızı yüzde 3'ün altına.
Sendikaların en büyük çatı örgütü Rengo'ya göre, Japonya'daki yaklaşık 4 bin 900 sendika bu yılki ücret görüşmelerinde aylık ortalama ücrette yüzde 2,07'lik bir artış sağladı. Abe'nin görev süresi boyunca en fazla 2015'te yüzde 2,2'lik bir kazanç elde edilmişti.
Ancak Japonya Çalışma Bakanlığı'na göre sendikalaşma oranı 2021'de yüzde 16,9 olduğu için ülkedeki çoğu işçi sendikalar tarafından temsil edilmiyor.
ÜCRETLER ERİYOR
Tüm işçiler için toplam nakdi kazanç bir yıl öncesine göre mayısta sadece yüzde 1 artarken enflasyona göre düzeltilmiş reel ücretler yüzde 1,8 düştü. Bu da enflasyonun Japon halkının alım gücünü aşındırdığı anlamına geliyor.
Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan NLI Araştırma Enstitüsü'nde kıdemli ekonomist olan Tsuyoshi Ueno asgari ücretteki artışların hane halkına yardımcı olduğunu ancak bunun şirketler açısından daha yüksek bir maliyet anlamına geldiğini söyledi.
Ekonomist şirketler üretkenliklerini artırmadığı sürece asgari ücret zammının yarı zamanlı çalışanların saatlerinde kesintilere yol açabileceğini ve pozitif bir ekonomik büyümeyi beraberinde getirmeyebileceğini söyledi.
‘ÜCRET ARTIŞLARININ HIZI MAKUL'
SMBC Nikko Securities'in baş piyasa ekonomisti Yoshimasa Maruyama da, “Yüzde 2'nin üzerindeki çekirdek enflasyon ve Japonya'nın büyüme potansiyelinin yüzde 1 civarında olduğu göz önüne alındığında asgari ücret artışlarının hızı makul” dedi.
Maruyama, “Önemli olan, ücretlerde tek seferlik bir hamle yapmak yerine sürdürülebilir bir şekilde yükseltmektir” dedi.
ABD ve Japonya yeni bir ekonomik diyalog başlattı
Japonya ekonomisinde toparlanma
Japonya'nın ticaret açığı beklentinin altında
Japonya Merkez Bankası, faiz oranını sabit bıraktı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.