<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemJaponya'da artan işsizlik oranları çalışanlarda panik yaratıyor----

Japonya'da artan işsizlik oranları çalışanlarda panik yaratıyor

Japonya'da artan işsizlik oranları çalışanlarda panik yaratıyor
18 Ağustos 2020 - 16:00 www.finansingundemi.com

ABD ve Avrupa ülkelerinden daha düşük işsizlik rakamları açıklayan Japonya’da kağıt üzerindeki veriler, gerçeklerle örtüşmüyor. Birçok çalışan ücretsiz izne ayrılırken, çalışanlar işlerini kaybetmemek için düşük ücretleri kabul ediyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Japonya’nın kağıt üzerindeki işsizlik rakamları, korona virüsün etkilerini makul ölçülerde direnebilen bir ekonomi izlenimi veriyor. Ancak yayınlanan resmi rakamlar, ülkenin %40’ını oluşturan geçici çalışanlar ordusunun kötüleşen vaziyetini görmezden geliyor.

İş kayıplarındaki artış, Başbakan Shinzo Abe’nin, ekonomiyi düzeltme amacı taşıyan canlandırma politikalarının başarılarından birini baltalıyor.

Japonya’nın işsizlik oranı Haziran ayında %2,8 oranındayken, %10.2’yle ABD’den ve %7.8’le 19 üyeli euro bölgesinden çok daha iyi durumdaydı.

Ancak Japonya’nın verilerine yakından bir bakış, birçok insanın iş arama yarışından çekildiğini gösteriyor. Bu da resmi işsizlik verilerinin fazlaca yükselmesini önlüyor. Zira veriler yalnızca iş arayışında olanları dahil ediyor.

Yaklaşık 2.4 milyon ücretsiz izne çıkarılan çalışansa, devlet destek fonlarıyla geçimlerini sağlıyor. Hükümet de Eylül ayının sonunda bitecek bu destek paketinin süresini uzatma niyetinde. 

Japonya Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Hisashi Yamada, “ücretsiz izne çıkarılan yüksek çalışan sayısı, şirketlerin işgücü fazlasıyla köşeye sıkışmış olduğunu ve istihdamı azaltmak için baskı altında olduklarını gösteriyor” dedi. Açıklamasına devam eden Yamada, “iş kayıpları, ilerleyen yıllarda daha geniş sektörlere yayıldığında ve hane halkının alım gücünü yok ettiğinde Japonya’nın ekonomik iyileşmesini zedeleyecek” ifadesini kullandı.

Japonya ekonomisi, korona virüs pandemisi tüketimi ve ihracatı vurduğunda, ikinci çeyrekte rekor bir hızla düşüşe geçmişti.

İş piyasasında bu durumun acısını en çok hissedenler “geçici işçi” olarak tanımlanan kişiler oldu, özellikle de düşük ücretli, yarı zamanlı işlerde çalışan ve Japonya’da tüm çalışan nüfusun %38’ini oluşturan kesim.

Geçici işçiler, restoranlar, oteller ve pandemiden en fazla etkilenen alanlarda çalışan insanların kabaca dörtte üçünü oluşturuyor.

Bazı ekonomistlere göre, ücretsiz izne çıkarılanlar da işsizlik verilerine eklendiğinde, rakamların %4’ü bulacağı tahmininde bulundu.

Daha geniş bir açıdan, pandemi süreci hem kariyerinin başındakileri hem de sonundakileri etkiledi. Yüzün üzerinde üniversite ve lise öğrencisinin iş imkanları iptal edildi. Bu sayı 2019’daki verilerin üç kat fazlası. 9,300 çalışanaysa, 50 şirketten fazlası erken emeklilik teklifinde bulundu. Bu da son sekiz yılın en yüksek hızıydı.

Bazı analistler, Japonya’nın resmi işsizlik verilerinin Japonya’nın 2009 küresel krizinde ulaşmış olduğu %5,5’lik rekora yükselmesini bekliyor. Bu Japonya için oldukça yüksek bir oran, zira işçi sendikaları tarih boyunca işlerini korumak için düşük ücretleri kabul ettiler. Dolayısıyla, diğer ülkelere kıyasla işsizlik düşük seviyelerde kaldı. 

Ancak, Japonya’da otel sahibi Nobyuki Sato’nun Reuters’a yaptığı açıklamaya göre, “işçi maliyetleri bizimki gibi oteller için büyük bir külfet, zira bu maliyet toplam maliyetin neredeyse %30’una denk geliyor” dedi.

Japonya ekonomisi sert daraldı

 

Yasakla birlikte işsizlik kayıtdışı mı oldu?

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 1.186 milyona düştü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)