Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Düşük nüfus artış hızı ve yüksek yaşlı nüfusu nedeniyle iş gücü bulma konusunda zorluk yaşayan Japonya, yabancı nitelikli işçileri ülkeye çekmek için yeni arayışlar içinde. Shinzo Abehükümeti Nisan ayında gerçekleştirmeyi planladığı yasal düzenlemelerle ‘mavi yakalı’ işçilere ülkenin kapılarını açmaya hazırlanıyor. Japonya’nın göç politikasında dönüm noktası olması beklenen sistem, yalnızca yüksek vasıflı profesyonellere ülkede iş imkanı sağlayan Japonya’nın ‘nitelikli işçiler’i de istihdam etmesinin önünü açacak.
BİRÇOK ALANDA İŞÇİ KABUL EDİLECEK
Hükümet kaynaklarına göre, hemşirelik ve yaşlı bakımı, tarım ve inşaat dahil olmak üzere 10'dan fazla alanda bilgi ve deneyim sahibi işçi kabul edilecek. Japonca dil yeterliliğine sahip olması gereken yabancı işçiler için iki yeni ikamet statüsü öngörülüyor.
ÖNCE 5 YILLIK VİZE
İlk ikamet statüsüne hak kazananlar, beş yıla kadar geçerli olan vizeyi almaya hak kazanacak. Ancak aile üyelerini Japonya'ya getirmelerine izin verilmeyecek.
İkinci grupta yer alan ve ‘yüksek vasıflı işçiler’ olarak tanımlananlar ise daimi ikamet statüsü alabilecek. Bu grubun, aile üyelerini Japonya'ya getirmelerine izin verilecek.
DİL ŞARTI VE BAKANLIK SINAVI VAR
Her vize statüsünde de, çalışanların günlük Japonca konuşabilmeleri ve ilgili bakanlıkların yaptığı sınavları geçebilmeleri gerekecek. Birinci tip ikamet statüsüne sahip olanlar, ikinci tip için başvuru yapma şansına da sahip olacaklar.
Devlet destekli teknik eğitim programı kapsamında Japonya’da bulunan yabancılar da ilk statüyü elde edebilecek.
Düzenlemenin konusu olacak işçileri istihdam etmek isteyen şirketlerin Japon çalışanlar karşısında ‘eşit işe eşit ücret’ gibi bazı şartları yerine getirmeleri gerekecek.
ÖZEL BİRİM KURULACAK
Adalet Bakanlığı, yalnızca yabancı işçileri kabul etmekle görevli bir kuruluş kurmayı planlarken, hükümetin ayın sonunda ilgili düzenlemeleri tartışmaya sunmayı hedeflediği ifade edildi. Hükümet ayrıca yeni sistem altında çalışacak yabancı işçilere geçim desteği sağlamayı da planlıyor.
En çok yabancı işçi Çin’den
Japonya'daki yabancı işçilerin sayısı Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı’nın verilerine göre 2012 yılında 680 bin iken, geçen yıl Ekim ayındaki verilere göre ikiye katlanarak 1.28 milyona ulaştı. Teknik eğitim programı kapsamında ülkede bulunan işçi ve öğrencileri de içeren rakamlarda, 372 bin 263 kişi ile Çinli işçiler en kalabalık grubu oluştururken, bu grubu Vietnam, Filipinler, Brezilya ve Nepal takip ediyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.