<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiJaponya Rus gazına muhtaç----

Japonya Rus gazına muhtaç

Japonya Rus gazına muhtaç
04 Temmuz 2022 - 16:29 www.finansingundemi.com

Rusya’ya Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlar Uzak Doğu’da da Batılı müttefiklerin enerji engeline takılabilir. Lojistik devi MOL’ün CEO’su Takeshi Hashimoto Japonya’nın Rus gazına alternatifinin olmadığını söyledi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Asya'nın en büyük lojistik firmalarından birinin başkanına göre, Japonya, yükselen enerji fiyatları ve nükleer santralleri yeniden başlatma konusundaki sınırlı beklentiler nedeniyle Rus sıvılaştırılmış doğal gazını (LNG) ithal etmeye devam etmek zorunda kalacak.

Mitsui OSK Lines (MOL) Başkanı ve CEO'su Takeshi Hashimoto, ülkenin ana yük enerji üretimini güvence altına almak için uzun vadeli anlaşmalar kapsamında nispeten ucuza satın aldığı LNG’sine karşı uygulanabilir alternatiflerden yoksun olduğunu söyledi.

Financial Times’ın haberine göre Hashimoto, “Birçok nükleer santrali kullanamıyoruz, bu nedenle enerji endüstrisinin arz ve talep dengesi oldukça sıkı. Günümüzde hem LNG’nin hem de kömürün spot piyasası oldukça pahalı. Japonya'nın Rusya'dan LNG ithalatını durdurma konusunda bu kadar isteksiz olmasının nedenlerinden biri de budur” ifadelerine yer verdi.

Perşembe günü Moskova, yüzde 22,5'i Japon şirketlerine ait olan Sakhalin-2 gaz projesinin kontrolünü ele geçirmek için harekete geçti. Söz konusu hamle Japonya’da enerji arzının sürekliliği konusunda yoğun bir baskının oluşmasına sebep verdi.

Hashimoto, MOL'un Tokyo Gas ve Jera gibi Japon doğalgaz işletmelerinin Rusya'dan ithalatla hizmet vermeye devam etmeyi planladığını söyledi. CEO açıklamasında "Japon alıcılar Sakhalin-2 LNG'sine ihtiyaç duyduğundan, kesinlikle Rus ulusal politikasından bağımsız olarak normal hizmetlerimize devam etmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" dedi.

MOL'un filosu kuru yük gemileri, petrol tankerleri, otomobil gemileri ve konteyner gemilerini kapsayan yaklaşık 700 gemiden oluşmaktadır. Firma sahip olduğu özel buz kırma gemileri sebebiyle Kuzey Sibirya’dan LNG ithal edilmesi konusunda kritik bir rol oynuyor.

Hashimoto, yakın bir zamana kadar Rusya'nın gelecek yıla kadar 23 milyar dolarlık Arktik LNG 2 projesinde üç aşamadan ilkini tamamlayacağından "oldukça emin" olduğunu, ancak şimdilerde genişleme projelerinde "neredeyse her şeyin durduğunu" söyledi. Proje her aşamada 6,6 milyon ton LNG üretmek üzere tasarlanmıştı ve ilk aşama tek başına Rus LNG ihracatına potansiyel olarak yüzde 20'lik bir destek sağlaması bekleniyordu.

Hashimoto'nun tamamlanmaya yakın olduğunu söylediği Arctic LNG 2 için, MOL’in 2020'de üç buzkıran gemi sipariş ettiğini belirtti. Firma daha sonraki süreçte proje için dört LNG tankeri ve bir kondens (yoğuşuk madde) taşıyıcı sipariş etti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Japon hükümeti bu hafta Tokyo bölgesindeki hanehalklarına ve işletmelere elektrik kesintilerini önlemek için enerji tasarrufu yapmalarını söyledi.

Japonya, bu ay parlamentonun üst meclisinde seçim düzenleyecek. Bu süreçte Rusya Ukrayna savaşının sebep olduğu enerji kıtlığı ve ülkenin âtıl durumdaki nükleer santrallerini yeniden başlatma ihtiyacı tartışmaların yeniden alevlenmesine sebep olabilir.

2011'deki Fukuşima nükleer felaketinden önce Japonya, elektriğin yaklaşık yüzde 30'unu nükleerden üretiyordu, ancak bu son yıllarda yüzde 10'un altına düştü. Japonya şimdilerde enerji ihtiyaçları için fosil yakıtlara daha fazla güveniyor. Rus LNG’si ülkenin doğalgaz ithalatının yaklaşık 10'da birini oluşturuyor.

Hashimoto, ülkenin LNG, kömür ve petrolü diğer birçok ülkeden daha uzun süre ithal edeceğini, zira halk tarafında oluşan sert bir muhalefetin "Japonya'nın birçok nükleer güç jeneratörü açmasını oldukça zorlaştırdığını" söyledi.

Petrolde tavan fiyat rafa kalkıyor, fiyatlarda yeni zirveler olası

 

Avrupa'da gaz fiyatları yükselişini sürdürüyor

 

Doğalgaz borularını denize indirecek gemi Çanakkale Boğazı'ndan geçti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)