Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Japonya hükümeti, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlarının süresini 2 yıl daha uzatma kararı aldı.
Kyodo ajansının haberine göre, Japonya'da kabine, Kuzey Koreli gemilerin ve Kuzey Kore limanlarında duran yabancı gemilerin Japonya limanlarına girişi ile ikili ithalat ve ihracata yasak getiren yaptırımların 2 yıl uzatılmasını onayladı.
Yaptırımları uzatma kararının, Kuzey Kore tarafından kaçırıldığı iddia edilen Japon vatandaşları ile ilgili konunun çözümünün yanı sıra Kuzey Kore'ye, yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması yönündeki baskıyı sürdürmek için alındığı ifade edildi.
Pyongyang'ın 2006'daki füze denemelerinin ardından Japonya, Kuzey Kore'den yapılan ithalata getirilen yasak da dahil olmak üzere tek taraflı yaptırımlar kabul etti.
Tokyo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları uyarınca Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımlara ek olarak, bu tek taraflı yaptırımları birkaç kez genişletti ve uzattı.
Kuzey Kore'den tepki gelmişti
Basında geçen ay, Japonya'nın, Kuzey Kore'ye uygulanan ticaret ambargosunu ve Kuzey Koreli gemilerin Japon limanlarına girişine getirilen yasağı 2 yıl uzatacağı yönünde haberler yer almış ve hükümetin, gelecek günlerde bu konudaki kararı, bir kabine toplantısında oylamasının beklendiği aktarılmıştı.
Kuzey Kore, ülkeye uygulanan tek taraflı yaptırımların süresini uzatma yönünde hamlede bulunduğuna ilişkin haberler nedeniyle Japonya'ya tepki göstermişti.
Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'da yayımlanan yorum yazısında, Japonya'nın, Kuzey Kore gemilerinin Japon limanlarına girişine getirilen bir yasağı ve ülkeye yönelik ticaret ambargosunu 2 yıl uzatabileceğine dair basında çıkan haberler sert bir dille eleştirilmişti.
Yaptırımları uzatma yönündeki hamlenin, "gerçeğe dair karar almak için temel yetenek seviyesine dahi sahip olmayanların" bir eylemi olduğu yorumu yapılan yazıda, "Japonya, daha fazla yaptırımla yolumuzu engelleyebileceğini düşünüyorsa bu bir aldanmadır." ifadesi kullanılmıştı.
Japonya, BM'ye Kuzey Kore önergesi sunmaktan vazgeçmişti
Japonya hükümeti, 13 Mart'ta, BM İnsan Hakları Konseyine 2007 yılından 2018'e kadar Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile ortaklaşa sunduğu Kuzey Kore'ye yönelik bir önergeyi sunmayacağını belirtmişti.
Japonya kabinesinin Başsekreteri Yoshihide Suga, BM'ye, Kuzey Kore'nin insan hakları ihlallerini kınayan bir önerge sunmama yönündeki sonuca, geçen ay sonunda yapılan ikinci ABD-Kuzey Kore zirvesinin sonuçları ile Kuzey Kore tarafından kaçırıldığı iddia edilen Japon vatandaşları ve (Kuzey Kore ile ilgili) diğer konular etrafındaki durumlarla ilgili yapılan kapsamlı incelemenin ardından vardıklarını ifade etmişti.
Japonya'nın, nükleer ve füze programı nedeniyle Kuzey Kore'ye yönelik BM Güvenlik Konseyi kararlarının tam olarak uygulanması ve ABD dahil uluslararası toplumla çalışma konusundaki duruşunda bir değişiklik olmadığını vurgulayan Suga, Tokyo'nun, Pyongyang'ı ülkedeki insan hakları durumunu iyileştirmeye teşvik etmeye devam edeceğini söylemişti.
Kuzey Kore tarafından kaçırıldığı iddia edilen Japon vatandaşları
Japonya'nın 1970 ve 1980'lerde kaçırıldığını iddia ettiği vatandaşlar, iki ülke ilişkilerini geçmişten bu yana en fazla etkileyen konulardan biri. Japonya, vatandaşlarının Kuzey Kore ajanları tarafından kaçırılarak alıkonulduğuna inanıyor. Pyongyang yönetiminin bu kişileri, Kuzey Koreli istihbaratçılara Japonca öğretmeleri ve casusluk için eğitmeleri için kullandığı iddia ediliyor.
Kuzey Kore, 2002'de başkent Pyongyang'da düzenlenen bir zirve sırasında, 1970’li ve 1980’li yıllarda ülkeye kaçırılan 13 Japon vatandaşının varlığını kabul etmişti. Pyongyang yönetimi, bu kişilerden 5’inin zirvenin ardından evlerine dönmesine izin vermiş, diğer 8 Japon vatandaşının ise öldüğünü ileri sürmüştü. Japonya, söz konusu 8 vatandaşın öldüğüne inanmıyor ve onların da iade edilmesini talep ediyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.