<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemJaponya hükümeti tazminata mahkum edildi----

Japonya hükümeti tazminata mahkum edildi

Japonya hükümeti tazminata mahkum edildi
22 Şubat 2022 - 12:20 www.finansingundemi.com

Japonya'da hükümet ilk kez, "Irk Koruma Yasası" kapsamında kısırlaştırılan mağdurlara tazminat ödemeye mahkum edildi

Osaka Yüksek Mahkemesi, "Irk Koruma Yasası" kapsamında 1960'ların sonlarında kısırlaştırma prosedürlerine tabi tutulan üç kişinin temyize götürdüğü davada karar açıklandı.

Müştekileri zihinsel problemli 70 yaşlarındaki bir kadın ile duyma bozukluğu yaşayan 70-80 yaşlarında evli bir çift olan davada, Japon hükümeti tazminata mahkum edildi.

Duruşmada Hakim Heyeti Başkanı Ota Teruyoşi, alt mahkemenin önceki kararını geçersiz kılarak merkezi hükümetin yaklaşık 27,5 milyon yen (239 bin 660 dolar) tazminata mahkum edildiğini açıkladı.

Müştekiler "anayasal garanti altındaki bireysel haysiyet, çocuk doğruma ve yetiştirme gibi haklardan mahrumiyet" suçlamalarından yaklaşık 55 milyon yen tazminat talep etmişti.

Kasım 2020'de Osaka Bölge Mahkemesi, söz konusu yasanın "anayasayı ihlal ettiğine" karar vermiş ancak kısırlaştırma sürecinin üzerinden "20 yıldan fazla geçtikten sonra" müştekilerin "tazminat hakkı arayamayacaklarına" hükmederek davayı düşürmüştü.

Yasaya ilişkin 6 mahkeme kararı bulunan Japonya'da, Osaka Yüksek Mahkemesinin kararı "devleti tazminat ödemeye mahkum eden ilk hüküm" olarak kayda geçti.

Kanun ve ilga süreci

Ülkede 1948-1996'da yürürlükte kalan "Yuusei Hogohou" (Öjeni Kanunu) kapsamında "adi ve aşağı tip çocukların doğumunu" engellemek amacıyla zihinsel bozukluk, akıl hastalığı, ırsi hastalık yaşayan yaklaşık 25 bin kişi kısırlaştırılmıştı.

Kanunun ilgası sürecinde, 1994 yılında engelli bir Japon kadının Birleşmiş Milletler (BM) koordinasyonunda Mısır'da düzenlenen Nüfus ve Kalkınma Uluslararası Konferansındaki çağrısının etkili olduğu biliniyor.

Kyodo ajansının hükümet verilerine dayandırdığı bilgiye göre, yasa kapsamında 16 bin 500 kişinin "rızası alınmadan sterilizasyon prosedürlerine tabi tutulduğu" aktarılmıştı.

Nisan 2019'da Japonya meclisi, "zorla kısırlaştırılan her bir kişiye" 3,2 milyon yen (27 bin 800 dolar) tazminat ödenmesini kapsayan yasayı kabul etmişti.

Japonya'dan Rusya'ya kınama

 

Japonya Başbakanı'ndan 'yeni kapitalizm' mesajı

 

Japonya Rusya'ya 'yaptırım' mesajı verdi

 

Japonya'dan 'Ukrayna ile dayanışma' kararı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)