BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİzlanda'da banka borcu krizi----

İzlanda'da banka borcu krizi

İzlanda'da banka borcu krizi
06 Ocak 2010 - 08:37 www.finansgundem.com

İzlanda Hükümeti geçen yıl kamulaştırdığı bankalar için ayırdığı kaynağı halka soracak. Halkın yoğun protestosuyla karşılaşan İzlanda Başkbakanı konuyu referanduma götürme kararı aldı.

Banka batıkları Avrupa halkının tepkilerine neden oluyor. İzlanda Hükümeti ise gelenh yoğun tepkilere karşı referandum silahını çekti. Hükümet halkın tepkisini hafifletmek için referanduma gitme kararı aldı. İzlanda Hükümeti kriz nedeniyle kamulastırdığı Landsbank İngiltere ve Hollanda'nın dış borcunu ödeme konusunda direniyor. Borç miktarı ise 5 milyar dolar (Yaklaşık 3.1 milyar sterlin).
İzlanda Basbakanı Olafur Ragnar Grımsson halkın "ödeme yapma" protestosunu göz önünde bulundurarak refenduma gitmeye karar verdi. İzlanda Hükümeti 2008'de halkın mevduatlarındaki parayı kurtamak ve bankanın batmasını önlemek için komulastırma kararı almıştı.
Geçen aralık ayında meclis paranın İngiltere ve Hollanda'ya ödenmesi için karar almıştı, fakat halkın büyük tepkisiyle karsılaşan hükümet bu konuda gerekli yasayı çıkaramamıştı.
Hükümet bu konuda geri adım atma zorunda kaldı. Çünkü halkın dörtte biri mektup yazarak bu ödemenin referanduma gidilmesini istiyordu. Hatta bu konuda yurtçapında imza bile toplandı.
Çünkü İzlanda halkı bankanın yaptığı yanlış politikaların faturasını ödemek istemiyor. Bu borcun halka faturası ise kişyi başına 12 bin euroyu buluyor.
Başbabakan Olafur Ragnar Grimsson, İzlanda halkının bu konu hakkında tercih yapma halkı olduğunu kamu oyuna duyurdu.
İngiltere Hazine Bakanlığı bu kararın İzlanda olana ilişkeliri etkilemeyeceğine dair açıklama yaparken Hollanda Finans Bakanı ise bu kararını ilişkileri olumsuz etkileyeceğini, her ne şekilde olursa olsun İzlanda'nın bu parayı ödemesi gerektiğini açıkladı.
Bu kararın uluslararası kuruluşlarda soru işaretlerine neden olacağı ve güvenilirlik sorunu doğuracağını belirtiliyor.
Bu arada, İzlanda'nın krizi atlatmak için IMF'den destek aldığı da dikkate alınırsa ülkeyi sıkıntılı günler bekliyor. İzlanda halkının bu tutumunun diğer bazı Avrupa ülkelerine de örnek olabileceği dile getiriliyor. Genel tabloya bakıldığında ise kriz sonrası enkaz kaldırma çalışma girişimlerini hızlandıran Avrupa ülkelerini yeni sorunlar bekliyor...

TAYYAR SAYIN - FİNANSGUNDEM.COM AVRUPA TEMSİLCİSİ

[email protected]



’ 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)