BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİzahatı olmayan gelirler! Bakan Mehmet Şimşek rakamlarla açıkladı----

İzahatı olmayan gelirler! Bakan Mehmet Şimşek rakamlarla açıkladı

İzahatı olmayan gelirler! Bakan Mehmet Şimşek rakamlarla açıkladı
18 Ekim 2024 - 11:03 www.finansgundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı, geçtiğimiz gün düzenlenen AK Parti Milletvekilleri ve MKYK üyeleriyle yapılan danışma toplantısında ekonomi konusuna dair çarpıcı ifadelerde bulundu. Toplantıya "saçla birlikte cüzdanı da tıraş eden" kuaför hikâyesi damgasını vurdu. Bir bankanın genel müdürünün kuaförde yaşadığı olayı da toplantıda anlatan Şimşek, kuaförlerin kredi kartı kullanımına komisyon aldıklarını vurguladı.

BAKAN ŞİMŞEK, MEVCUT EKONOMİ POLİTİKASINI DETAYLICA ANLATTI

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın mümkün olduğunu belirten Şimşek, "Güneş enerjisi konusunda bir seferberlik ruhuyla hareket etmeliyiz" ifadesinde bulundu. Bakan Şimşek, AK Partili yetkililere mevcut ekonomik stratejiyi kapsamlı bir şekilde aktardı. Bakan Şimşek'in vurguladığı konu başlıkları şunlardır:

CARİ FAZLA REÇETESİ

Cari açık sorununu köklü bir şekilde çözmenin yolu sanayide katma değer artırmaktan geçiyor. Enerji alanındaki dış bağımlılığımızı azaltmamız gerekiyor. Son 22 yılda enerji için 910 milyar dolar harcandı. Enerjimizi güneşten, rüzgardan ve diğer doğal kaynaklardan elde edeceğiz; petrol ve doğalgaz ithalatımızı minimuma indireceğiz. Faiz oranlarını düşürmemiz şart. Geçtiğimiz yıl mayıs ayında beş yıl vadeli tahvil faizimiz dolar bazında yüzde 11'lere yükselmişti. Şu anda ise bu oran yüzde 6’ya geriledi. Bu yüzde 6 yüksek; bunu düşürebilmek için bu programı sabırla ve kararlılıkla sürdürmemiz lazım.

DÖVİZE YÖNELMENİN SEBEBİ ENFLASYON

Çift haneli enflasyon olunca vatandaş kendisini enflasyondan korumak için ya faize, ya altına ya da dövize gidiyor. Vatandaşın dövize yönelmesinin kök sebebi enflasyondur. 2001'li yıllara gidin Türkiye'deki bütün mevduatın yüzde 70 ine yakını dövizdeyken 2012'e gelin, enflasyon 5-6 iniyor, dövizin mevduat içerisindeki payı yüzde 33'e düşüyor. Vatandaşı suçlayamayız. Vatandaşın tercihine saygı duyacağız ama evimizi düzene koyacağız. Enflasyonu tek haneye indirip ikna edeceğiz.

VERGİDE BEYANNAME REFORMU

Herkesin vergi verdiği kimsenin vergi ödemekten kaçınmadığı sistem mümkün. Geçen sene doktor kardeşlerimiz ortalama brüt gelirlerini aylık 28 bin, avukat kardeşlerimiz 16 bin, kuyumcu kardeşlerimiz ise 16 bin lira olarak beyan etmiş. Onların giderlerinin önünü açalım.

EKMEKTE VERGİ KAÇAĞI

En çok vergi kaçağının olduğu hiç verginin gelmediği yerler de fırıncılar. Fırıncılar, günün başında da ortasında da sonunda fiş kesmiyorlar. Sabahtan akşama kadar ekmek satıyorlar ama vergisini vermiyorlar. İspat yükümlülüğünü devletten alacağız, vatandaşa yükleyeceğiz, mükellefe yükleyeceğiz. Geçen sene bir vatandaşımız büyükşehirlerin birinde 32 tane daire almış, bizde vergi kaydı yok. Hayatında hiç beyanname vermemiş. 1 yılda Lamborghini 65 milyon TL'ye araba alan tonla insan var. Çağırıyoruz, 'izah et' diyoruz ama izahları yok. Bu parayı kazandığını kanıtla, diyoruz kanıtlamamız lazım. Maliyede 5 bin 500 denetim elemanım var.

GÜNEŞTE BÜYÜK POTANSİYEL

Güneş enerjisi konusunda seferberlik anlayışı ile gidersek, Almanya'nın neredeyse 1,5 -2 katına güneş yoğunluğu var. Biz güneş enerjisini yapabiliriz, başarabiliriz. Karaman'da belki 27 milyon metrekare hazine yeri var, çorak dediler. Biz burayı güneş üssü olabilir dediler, ikinci kalem sanayi üretimimiz var. Bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Kur Korumalı Mevduat konusunda geçmişe ilişkin bir değerlendirmem yok, sadece neden o programa ihtiyaç olduğu, o program nedeniyle oluşan yan etkiler olmasaydı oluşacak yan etkileri karşılaştırabilmeniz için bir perspektif gerekir. Her şeyin bir yeri, zamanı var. Neden para ve mali politikada rotaya ihtiyaç duyduk, ben onu anlattım.

TOPLANTIYA DAMGA VURAN TIRAŞ HİKAYESİ

Bakan Şimşek toplantıda bir bankanın genel müdürünün tıraş hikayesini anlattı. İstanbul'un en lüks semtte arkadaş önerisi ile lüks bir kuaföre girmiş tıraş oldum. Tıraş sonrası ödemeyi kredi kartı ile yapmak isteyen banka genel müdürünün ilk şoku fiyatı duyunca yaşamış. Kuaför sahibi kredi kartı kullanmadığını ve nakit istediğini belirtince banka müdürü nakitinin olmadığını ifade etmiş bunun üzerine İBAN ile ödemeyi teklif eden kuaför IBAN'ın da kendisi ya da şirketine ait olmadığını belirtince mecburen kredi kartı ile ödemeyi kabul ettiğini bu sefer de kart ile ödeme olduğu için 500 lira komisyon bedeli aldığını ifade etmiş, Bakan Şimşek yaşanan bu olayda vatandaşın vergi ödemekten kaçındığını vurguladı.