Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de yeni bir dönemi başlatacak tarihi seçimlere sadece 3 gün kala cumhurbaşkanlığı adaylarının ve siyasi partilerin yarışı tüm hızıyla sürüyor. Dünkü yazısında Cumhur ittifakının beklenen sinerjiyi meydana getirmediğini yazan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında da ittifak yasasından muhalefetin büyük fayda sağladığını öne sürdü. İşte Selvi'nin o yazısı:
Seçim yasakları nedeniyle kamuoyu araştırmaları yayınlanamıyor ama kamuoyu en çok 24 Haziran’da sandıktan ne çıkacağını merak ediyor.
Kamuoyu araştırma şirketleri de sonuçları kamuoyuyla paylaşamayınca noterden tasdik ettirip, saklıyorlar. Konsensus Araştırma Genel Müdürü Murat Sarı, yeni tamamlanan çalışmayı notere onaylattıktan sonra seçim gecesi açıklanmak üzere kaldırdı. Murat Sarı, kendileri adına kamuoyunda dolaştırılan anketlere ise tepkili. “Bizim hiçbir anketimiz elimizden yayınlanmadı” diyor. Ama bakıyorsunuz ki bu şirketler adına ortalıkta dolaşan araştırmalar var. Siz siz olun künyesiyle birlikte açıklanmayan araştırmaya inanmayın. Çünkü seçmen eğilimlerinde önemli değişiklikler yaşanıyor. Seçim gecesine hazırlıksız yakalanmamak için borsa gibi anı anına takip etmek gerekiyor.
Ayrıca seçimlere yeni bir sistemle gidiliyor. İttifak sistemi getirildiğinde ekranlarda uzun tartışmalar yaptık. Bunun muhalefeti yok etme adına kurulmuş bir tuzak olduğunu savunanlar oldu. Tam aksine ittifaklar muhalefete yaradı. Muhalefet, bir yandan ‘millet ittifakı’ ile barajı sıfırlarken, diğer yandan HDP’nin barajı aşmasını sağlayarak AK Parti’nin milletvekili sayısını düşürmeyi hedefliyor. Bu açıdan bakıldığında, sistem iktidardan ziyade muhalefete yaramış gözüküyor.
ÇOKLU SEÇİM SÜRECİNE GİRİLİR Mİ?
Seçim kararının alınmasıyla birlikte tartıştığımız noktalardan birisi de Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilir ama Meclis çoğunluğu muhalefetin eline geçerse ne olur sorusuydu. Yeni sistemin Cumhurbaşkanlığı-Meclis kilitlenmesine meydan vermeyeceği, erken seçime gidilerek çözüm bulunacağı savunuldu. Tıkanma durumunda kendini yenileyen bir sisteme sahibiz. Ama bu durumda Cumhurbaşkanı ve Meclis’in görev süresi doluyor. O nedenle yeni sisteme, çifte giyotin sistemi deniliyor. Bu hem Cumhurbaşkanı’nın, hem Meclis’in görev süresinin sona ermesi anlamına geliyor. Uzlaşma kültürümüz zayıf olduğu için uzlaşırlar, ülkeyi birlikte yönetirler diyemiyoruz. Çünkü önümüzde 7 Haziran örneği duruyor.
Peki erken seçimi konuştuk ama Türkiye üst üste iki seçimi kaldırabilir mi sorusuna cevap aradık mı? Bunun ekonomiye faturası ne olur dedik mi?
Bir kamuoyu araştırmasını açıklama durumunda değilim. Sadece gözlemlerimi paylaşabilirim. İttifak sistemi nedeniyle iktidar, Meclis’te az bir farkla çoğunluğu sağlıyor.
MHP KİLİT KONUMDA
Milletvekili dağılımında HDP etkili oluyor. HDP’nin barajı aşması değil, yüzde kaçla aşacağı dahi belirleyici oluyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise bu kez MHP belirleyici konumda. ‘Millet ittifakı’nda her partinin kendi Cumhurbaşkanı adayı var. Ama Erdoğan, ‘cumhur ittifakı’nın ortak adayı olarak giriyor. O nedenle MHP’nin oyu önemli. Muhafazakâr seçmen şimdiye kadar oy verirken her zaman Erdoğan’ı ayrı tuttu. İslam dünyası dedi, Kudüs dedi, FETÖ’yle mücadele dedi, başörtüsü yasağının kaldırılması dedi, askeri vesayetin geriletilmesi dedi, ‘One minute’ dedi, 15 Temmuz dedi, velhasıl, “Başka Erdoğan yok” dedi ve oy verdi. Ama bu kez, nasıl olsa Erdoğan kazanır, ben ikaz edeyim demeye başladı. Seçimlerdeki en büyük tuzak bu. Erdoğan’a en büyük zararı verecek olan oyun da bu. O fatura birilerine değil, sadece ve sadece Erdoğan’a kesilmiş olacak. Bu tuzağa düşmemek gerekiyor. Birileri bu tehlikenin farkına varmış olmalı ki dünden itibaren, ”Davana sahip çık” hareketini başlattı. “Bugün bu dava Erdoğan’ın omuzlarına yüklenmiş olabilir. Bugün bu davanın liderliğini Erdoğan yapıyor olabilir. Ama dava, senin davan” söylemiyle hareket ediyorlar.
AK Parti seçmeni, ”Nasıl olsa Reis kazanır” tuzağına düşmediği, MHP’liler de, CHP’lilerin HDP’nin barajı aşması için gösterdiği çabanın onda birini gösterdiği takdirde, Erdoğan için sorun kalmıyor.
Selvi yalakası.Bakalım seçimde dip yapınca kimi yalayacaksın gazeteci bozuntusu
SELVİM BENİM YALAKA İNSAN HERŞEY BİTTİ KEL GÖRÜNDÜ EDONUNDA GETTİ
Elbette bahçeliye sayesinde koltuğu kaybetmedi.partiyi yoketti koltuk sağlan
Ekonomi kotulesti iyice. Pzarda alinacak sebze yok, pahali.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.