Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Tıbbi cihaz, sağlık malzemesi ve ilaç firmaları, son 18 aydır kamudan tahsilatta güçlük çekiyorlar. Sağlık firmaları, hastanelerin cihaz, malzeme ve ilaç ödeme takviminin ‘normalleşmesini' istiyor” dedi.
Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, sağlık sektöründeki firmaların devlet ve üniversite hastanelerinden ödeme vadesi geçen alacaklarının toplamının 6 milyar liraya ulaştığını kaydetti.
Avdagiç, tahsilat sorununun sadece kamu ile çalışan firmaları etkilemediğini, sektörün tamamının finansman dengesini bozduğuna işaret etti.
14 BİN FİRMA ZORDA
“Şu an Türkiye genelinde bu işi yapan 14 bin civarında firma var. Bunların en az yarısı devlet hastaneleri ve özel hastanelerle iş yapmak zorundalar” diyen Avdagiç, “Ödemelerini alamamaları üreticiyi de satıcıyı da tedarikçi firmayı da zorluyor. Çünkü üretici ürünü yapıyor, satıcıya teslim ediyor. Satıcı parasını alamayınca parasını üreticiye ödeyemiyor” diye konuştu. Avdagiç ayrıca, küresel çaptaki hammadde ve lojistik sıkıntısı sebebiyle fiyatların yükselmesinin de sektörün üzerindeki yükü artırdığına vurgu yaptı.
‘GECİKEN ÖDEMELER YATIRIMLARI ENGELLER’
Sağlık sektörünün ihracat potansiyelinin de yüksek olduğuna işaret eden Şekib Avdagiç, “Geciken ödemeler, sektörün yeni yatırımlar yapmasını engelleyebilir, böylece dış ticaret açığına olumsuz yönde etki edebilir” uyarısında bulundu. Bu yüzden biriken ödemelerin yapılmasının, tedavi zincirini güçlü şekilde tutarak sorumluluk üstlenen firmalara destek olacağını kaydeden Avdagiç, şöyle devam etti:
“Sağlık sektöründeki firmalarımız, hastaneleri hem teknik cihaz, hem de malzeme ve yedek parça yönünden eksik bırakmadılar. Tedavi zincirini kırmadan, toplum sağlığını her şeyden önemli sayıp tedarike devam ettiler. Hala da devam ediyorlar ve elbette de edecekler. Çünkü bu, firmalarımızın başta gelen sorumluluğu. Ancak bekleyen ödemelerin yapılması da sektörün ayakta kalması için çok önemli.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.