Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Mayıs ayında yaşanan kur ve faiz artışı ile seçimler vatandaşın iştahını kesti, tüketim azaldı. Habertürk'ten Naime Sert'in haberine göre mayısta dolar kurunun 4.92 TL'ye yükselmesi, mevduat faizinin ise yüzde 17'yi aşmasının ardından tüketicinin iştahı kaçtı, iç talepteki canlılık hız kesti.
Seçimlerin de etkisiyle haziran ayında satılan mallar üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi ( ÖTV) yüzde 3.6 oranında azaldı. Mayıs ayında bütçedeki ÖTV geliri yüzde 12,1 artmıştı, nisan ayındaki artış 19,8, mart ayındaki artış ise yüzde 22,4 olmuştu.
İTHALATTA ALINAN KDV YÜZDE 40 ARTTI
Öte yandan haziran ayı bütçesinde yine satılan mallar üzerinden alınan Katma Değer Vergisi (KDV) gelirinin yüzde 25.7, ithalatta alınan KDV'nin ise yüzde 40 yükseldiği dikkat çekti. Mayıs ayında dahilde alınan KDV yüzde 7.9 azalmış, ithalde alınan KDV ise yüzde 25.7 artış göstermişti. Mart ayında ise dahilde alınan KDV'deki artış yüzde 89.1'e ulaşmıştı.
BÜTÇE 25.6 MİLYAR TL AÇIK VERDİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre merkezi yönetim bütçesi Haziran'da 25.6 milyar TL açık verdi. 2017 yılı Haziran ayında bütçe açığı 13,7 milyar TL olmuştu. Ocak Haziran dönemindeki bütçe açığı ise 46 milyar 91 milyon TL oldu. 2017'nin aynı döneminde bu rakam 25 milyar 235 milyon TL'ydi. Haziran ayında faiz dışı açık 23.2 milyar TL oldu. Bu yılın ocak haziran döneminde 12 milyar 283 milyon TL'ye ulaşan Faiz dışı açık 2017'nin ocak-haziran döneminde 1 milyar 755 milyon TL seviyesindeydi.
GÜVEN ARTTI
Tükemetimi kıssas da vatandaşın ekonomiye güveni azalmadı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı tüketici güven endeksi haziranda mayısa göre yüzde 0,6 yükseldi. Mayısta 69,9 olan endeks değeri haziranda 70,3 olarak kayıtlara geçti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.