Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
“Paslanmaz çelikçilerin Kibar mücadelesi...” Geçen hafta paslanmaz çelik sektöründeki sorunlara ilişkin Paslanmaz Çelik Derneği Genel Sekreteri Fatih Köksal’ın anlattıklarına dayanarak yazdığım yazının başlığı böyleydi. Güney Koreli Posco ile 400 milyon dolara yakın yatırım yaparak Kocaeli’ne fabrika kuran Kibar Holding’in CEO’su Tamer Saka aradı, biraraya geldik. Korumacılığın nedeni olarak suçlanan yatırımlarını anlattı, sektörün eleştirilerini yanıtladı.
Kibar Holding olarak yatırım kararlarını Türkiye’de olmayan stratejik sektörleri tespit ederek yaptıklarını söylüyor Saka. Paslanmaz çelik yatırımı da bu hedefle ortaya çıkmış. Etap etap yapılacak yatırımlarla hedeflerinin cevherden son mamul maddeye kadar tüm aşamaları gerçekleştirmek olduğunu anlatıyor.
Üstelik ilk etabı 400 milyon doları bulan yatırımı sıfır teşvikle gerçekleştirdiklerini söylüyor. 2011’de karar verip 2013’de üretime aldıkları fabrikanın ithalata bağımlı olan işletmeler için dezavantaj değil büyük avantaj sağladığını dile getiriyor Saka.
Avrupa’da yüzde 24.5, Amerika’da ise yüzde 50’ye yakın olan korumanın Türkiye’de yüzde 10 olduğunu anlatan Saka, şunları söylüyor:
“Üretime başladık. Büyük bir ithalat lobisi ile karşı karşıya kaldık. Aynı zamanda Çin ve Tayvan’dan dampingli ürünler hızla pazara girmeye başladı. Yerli ve milli üretimin desteklenmesi hayati önem taşır. Bakanlık da bunu yaptı.”
Antidamping davasını kendilerinin açtığını ancak organize bir lobi karşısında geri çektiklerini anlatan Saka, “Bu lobi adeta fabrikanın kapanmasını istiyor. Küçük üreticilerin palazlanması istenmiyor. Büyük yatırım yaptık bundan sonra hakkımızı korumak için mücadele etmeye karar verdik” diyor.
“İthalat lobisi kazanırsa zorla ikna ettiğimiz yabancı sermaye gider” diyen Saka şöyle devam ediyor: “Çünkü toplamı 1 milyar doları bulacak yatırımda iştahı kayboluyor. Biz hakkımız olmayan bir parayı istemiyoruz. Adil ortam istiyoruz. Ayrıca vatansever bir insan yerli yatırımı nasıl desteklemez anlamıyoruz.”
Sektöre diyalog çağrısında bulunan Saka’nın çağrısı binlerce insanın çalıştığı sektörde umarım dikkate alınır: “Yanlış varsa oturalım konuşalım. Biz 200 bin ton mal satıyoruz. Yüksek fiyat uygulasak nasıl satarız. Ayrıca tekel olmayı biz istemedik. Başka yatırım yapan varsa yapsın. Rekabet olur.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.