BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa‘İthal altın’ piyasayı sarstı----

‘İthal altın’ piyasayı sarstı

‘İthal altın’ piyasayı sarstı
01 Haziran 2013 - 08:08 www.finansgundem.com

Dış ticaret açığı piyasalarda tansiyonu yükseltti. 1.90 sınırına gelen dolar Başçı’nın sözlü müdahalesiyle 1.87’ye geriledi. Faiz yüzde 6’yı aştı

ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını yavaşlatabileceği sinyali vermesi ile başlayan ve içeride nisan dış ticaret açığının beklentilerin üzerinde gelmesi ile hızlanan sermaye çıkışları, kur ve faizler üzerinde baskıyı artırdı. Dolar/TL 1.8970 seviyesine kadar çıktı. Sepet bazında TL ise 2.17’yi aştı.
Faiz yüzde 6’yı aştı
Ancak, öğleden sonra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın, “Döviz piyasasında gerekirse kısa süreli ek parasal sıkılaştırmaya gideriz” açıklaması kurdaki tansiyonu düşürdü. 1.8970 TL’ye kadar yükselen dolar, Başçı’nın açıklamasıyla 1.87 TL’ye kadar geriledi.
Dolar/TL 28 Aralık 2011’de 1.9230 ile tarihinin en yüksek seviyesine yükselmişti.
TCMB’nin faiz indirimi ve Moody’s not artırımı sonrası 17 Mayıs’ta yüzde 4.61 ile tarihi düşük seviyesini gören gösterge tahvilin faizi, iki haftalık süreçte 147 baz puan yükselişle yüzde 6.08’e kadar çıktı.
Başçı’nın açıklamaları sonrasında yüzde 5.83’e kadar gerileyen faiz, gün içinde tekrar yüzde 6’nın üzerine çıktı.
Kurda yükseliş sürebilir
Bankacılar, kur ve faizdeki yükselişin süreceğini öngörüyorlar. Finansbank Başekonomisti İnan Demir, “Faiz farklarının ve dış denge dinamiklerinin TL aleyhinde çalıştığı bu dönemde TL’nin değer kaybetmeye devam edeceğini öngören şekilde pozisyon almak makul görünüyor” dedi.
Bir bankanın TL masası yöneticisi, “Piyasanın likidite açısından çok sıkışık olduğunu söylemek mümkün değil ancak, varolan likiditenin homojen dağılmamış olması ve önümüzdeki günlerde TCMB’nin likiditesi kısacağı beklentisi repo faizlerinin yüzde 6’yı aşmasına neden oldu” dedi ve ekledi:
“Faizlerin seyri TCMB’nin atacağı likidite adımlarına bağlı olacak.”
BIST’te hedef 84.000 seviyesi
Gün içinde yüzde 2’yi aşan oranda değer kaybeden BIST endeksi ise günü yüzde 1.3 değer kaybıyla 85.990 seviyesinden tamamladı. Borsadaki 5 günlük düşüş ise yüzde 5.5’i buldu.
Borsadaki düşüş ile ilgili olarak Garanti Yatırım Analisti Altan Aydın, dış ticaret rakamının kötü gelmesinin etkili olduğunu belirterek, “Bunun dışında Emlak Konut GYO halka arzı ve portföy ayarlamaları var. Faiz ve kur yükseliyor. Borsadaki hedef
84.000 civarı” dedi.
‘Yıllık cari açık beklentisi 50 milyar dolara çıktı’
Gizem Öztok Altınsaç Garanti Yatırım Ekonomisti

“Dış ticaretin beklentilerden çok yüksek gelmesinin nedeni 20 milyar dolar olan ithalatın 23 milyar dolara yakın olması. Altın ithalatı oldukça yüksek; normalde aylık bazda ortalama 500 milyon-1 milyar dolar arasında gerçekleşirken, bu ay 2 milyar dolar kadar daha fazla bir gerçekleşme var. Bu rakamlar kapsamında 5.7 milyar dolar hesapladığımız nisan ayı cari açık beklentimizi 7.8 milyar dolara yükseltiyoruz.”
‘Dış ticaret piyasaları rahatsız etmeyi sürdürür’
Yarkın Cebeci JPMorgan Ekonomisti

“İthalattaki sürpriz artış tamamen altın ithalatı kaynaklı ve açıktaki trend alarm verici değil. İhracat ivme kaybederken iç talepteki kademeli toparlanma ithalatta yavaş bir artışa neden oluyor. Altın ticaretini dışarı tuttuğumuzda ticaret açığındaki artış oldukça yavaş. Manşet veri yine de kötü ve şimdiden TL ve Türk varlıklarına zayıf talebe zarar vermiş durumda. Önümüzdeki aylarda altın ithalatı ivme kaybedebilir.”
‘Merkez’in adım atmasını bekliyoruz’
Haluk Bürümcekçi Burgan Yatırım Başekonomisti

“İçeride hem beklentiler sona erdi hem de FED’in açıklamaları bütün gelişmekte olan ülkelerden çıkışları tetikledi. TCMB faiz indirimleri konusunda daha ihtiyatlı olabilirdi. Merkez Bankası’nın TL aşırı değerlendiğinde adım attığını biliyoruz. TCMB, TL likiditesini kısabilir, ROK katsayılarını düşürebilir ve bunun için 18 Haziran’daki PPK toplantısını beklemesine gerek yok.”
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)