BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİtalya'da yüksek sıcaklıklar yüzünden ciddi bir kuraklık yaşanıyor----

İtalya'da yüksek sıcaklıklar yüzünden ciddi bir kuraklık yaşanıyor

İtalya'da yüksek sıcaklıklar yüzünden ciddi bir kuraklık yaşanıyor
23 Haziran 2022 - 11:26 www.finansingundemi.com

Genelde güneydeki bölgeleri kuraklık sıkıntısı çeken İtalya'da azalan yağışlar ve yüksek hava sıcaklıkları yüzünden haziran ortasında başlayan kuraklık, özellikle tarımsal üretimde sulama da dahil pek çok alanda büyük endişe yarattı.

Kuzeyden güneye uzanan coğrafi yapısı olan İtalya'da bu yıl, kuraklığın özellikle güneye göre daha çok yağış alan ve daha çok su kaynağı olan kuzey bölgelerinde baş göstermesi, kaygıya yol açtı.

Kuzeydeki Alp Dağları’ndan doğup, doğuda Adriyatik Denizi’ne dökülen ülkenin tarımsal üretiminin ana damarlarından olan en büyük ırmağı Po'da su seviyesinin son 70 yılın en düşük düzeyine inmesi ve tatlı su kaynağı olan göllerde suların çekilmesi ülke gündemindeki yerini koruyor. Bazı bölgeler ise kuraklıkla mücadele için tedbirler alıyor ve acil durum ilan etmeye hazırlanıyor.

'Su eksikliği nedeniyle durum çok kötü'

İtalya Ziraatçılar Derneği (Coldiretti) Ekonomik İşler Sorumlusu Lorenzo Bazzana, durumun son derece kötü olduğunu söyleyerek, "Su eksikliği nedeniyle durum çok kötü. Su eksikliği, sıcak havaların görüldüğü bu dönemle bağlantılı. Havalar çok sıcak, henüz haziran sonundayız ve daha sulama sezonunun da başlarındayız. Haziran bitecek, ardından temmuz ve ağustos var. Yani önümüzde çok önemli ve çok sıcak aylar var, endişemiz tamamen bununla alakalı" açıklamasını yaptı.

Yağış oranında yüzde 50'lik düşüş

Bazzana, kuraklığın etkileri konusunda, "Bir tahminde bulunmak zor. İtalya’nın aldığı yağış oranında yüzde 50'lik bir düşüş var. Çok yüksek sıcaklıklar var bu dönemde. Sadece bu hafta 40 derece civarında özelikle güney ve hatta kuzeyde de" dedi.

3 milyar euro zarar

Bazzana, kuzeydeki su eksikliği ve bu nedenle bazı yerleşim yerlerinde suyun kullanımında gidilen kısıtlamalar nedeniyle tarımsal üretimin etkilendiğini vurgularken, "Şu ana kadar bu durum nedeniyle 3 milyar euroluk zarar hesaplamış durumdayız" ifadesini kullandı.

10 bin hektarlık pirinç alanı soya ile değiştirildi

Su eksikliği nedeniyle 10 bin hektarlık pirinç alanının soya ile değiştirildiğini kaydeden Bazzana, ekimine başladıkları mısırların son aşamada sulanamaması gibi farklı ürünlerde riskler ve getireceği zararlarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Po Nehri ciddi tehlike altında

Ülkenin en büyük akarsuyundaki duruma da değinen Bazzana, "Po Nehri, son 70 yıldır hiç bu kadar düşük seviyede olmamıştı, bu kesinlikle çok kritik bir durum" dedi.

Po'nun Adriyatik'e kavuştuğu yerde deniz suyunun nehir yatağından içeri girmesinin bir sorun olduğunu ifade eden Bazzana, bunun tarım yapmayı imkansız hale getirdiğini ve ekili alanları mahvetme riski taşıdığını kaydetti.

İtalya'nın yüzde 28'i çölleşebilir

Bazzana, İtalya'nın yüzde 28'inin çölleşme riskiyle ilgili, "Tarihsel açıdan orta ve güney bölgelerin kuraklık bakımından daha kırılgan olduğunu iyi biliyoruz. Bu yıl ise orta ve güney bölgeler yine bir şekilde yağış aldı ve barajların geçen yıllara göre daha dolu olduğunu görüyoruz. Kuzey bölgeler ise bu yıl daha çok acı çekiyor. Yüzde 28'lik çölleşme olasılığının kuzeye kıyasla esas olarak güney ve orta kesimdeki bölgeleri ilgilendirdiği açık. Bu sene, bunun tersini söylese de öyle" yorumunu yaptı.

Alınabilecek önlemler

Kuraklığa karşı alınabilecek önlemler konusunda Bazzana, dört yıl önce sundukları bir proje olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

Yağmur yağdığında suyu biriktirmek gerekiyor çünkü aslında yağmur yağmıyor değil. Yağmur belki aylarca yağmıyor, 3 gün yağıyor ama bunu biriktirebilmeliyiz ki yeri geldiğinde, su hiç olmadığında bundan faydalanabilelim. Yağmur yağdığında bu suyun depolandığından ve denize doğru gitmediğinden emin olmalıyız çünkü bu sular bir kez denize ulaştıktan sonra bir daha kullanılamaz.

Tiber Nehri ve Bracciano Gölü zor durumda

İtalyan Çevre ve Jeoloji Derneği Lazio Bölgesi Üyesi Ilaria Falconi de "2017 yılında susuzluk sebebiyle yaşanan ağır kuraklık durumunu 2022’de yeniden yaşıyoruz. Mayıstan itibaren kaydedilen yüksek sıcaklıklar sebebiyle yağmursuz geçen bir boşluk dönemi oluştu" değerlendirmesini yaptı.

Ülkenin kuzeyinden geçen en büyük akarsu olan Po Nehri gibi başka su kaynaklarının da sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirten Falconi, "Lazio bölgesinde Tiber Nehri ve Bracciano Gölü de benzer şekilde bu bakımdan zor durumda" diye konuştu.

Susuzluk ve kuraklık için ne yapılmalı?

Susuzluk ve kuraklık krizlerini ele almak için kısa dönemde acil çözümlerin yanı sıra uzun süreli planların da yapılması gerektiğini anlatan Falconi, "Su şebekelerinin bakımlarına yatırımlar artırılmalı, tesisat altyapıları iklimsel ve demografik koşullara göre ayarlanmalı, kaynaklara ilişkin izleme faaliyeti yürütülmeli, su kaynakları bilinçli tüketilmeli ve yer altı suyu bilinçli şekilde kullanılmalı, bölgelerde iklim değişikliğine duyarlı ve ekosistemleri koruyacak planlar devreye alınmalı" dedi.

İtalya'da tarihi kuraklık: Batık gemi ortaya çıktı!

2021'de İtalya'da 5,6 milyon kişi yoksulluk yaşadı

İspanya'da aşırı sıcaklar orman yangınlarına neden oldu

Batı Avrupa ülkelerinde sıcaklıklar rekor seviyede

Kanada'da 134 yılın sıcaklık rekoru!

İngilizler yılın en sıcak gününde sahile koşuyor!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)