<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİtalya'da hükümetin istediği oldu----

İtalya'da hükümetin istediği oldu

İtalya'da hükümetin istediği oldu
04 Mayıs 2015 - 23:57 www.finansingundemi.com

İtalya hükümetinin hazırlayıp "Italicum" adını verdiği genel seçimleri düzenleyen yasa tasarısı mecliste kabul edilerek yasalaştı.

Hem ülke içinde hem de iktidar partisi içerisinde büyük tartışmalara ve zaman zaman ciddi yol ayrımlarına neden olan Italicum Yasa Tasarısı, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda oylandı.

630 sandalyeli meclisteki oylamada tasarı, iktidar parti milletvekillerinden 334'ünün kabul oyunu alarak yasalaştı. Yasa tasarısına oylamada 61 ret oyu çıkarken, muhalefet partilerinin büyük çoğunluğu oylama sırasında genel kurulu terk etti. Ret oyu verenler arasında Başbakan Renzi’nin partisi PD içindeki muhalif vekillerin olması da dikkati çekti.

Yeni yasa ne öngörüyor?
Son 20 yılda çoğunlukla geniş koalisyon ve ittifak hükümetleriyle yönetilen, son 4 yılda ise ekonomik ve siyasi krizlerin etkisiyle biri teknokrat olmak üzere 4 farklı hükümetin görev yaptığı İtalya’da, Renzi hükümetinin hazırladığı Italicum, ülkede yasama ve yürütmeyi yavaşlattığı gerekçesiyle koalisyon hükümetlerindense tek bir siyasi hareketin beş yıllığına göreve gelmesini ön görüyor. 

Ülke gündeminde uzun süre yer tutan Italicum, yüzde 40’ın üzerinde oy alan parti ya da ittifakı tek başına mutlak iktidara taşıyor. Yasaya göre yüzde 40 ve üzeri oy alan siyasi hareket, Temsilciler Meclisi'nin yüzde 55’ine yani 630 sandalyeden 340’ına sahip oluyor. Seçimde hiçbir hareketin yüzde 40’ı aşamaması durumunda ise en yüksek oy alan iki parti arasında parlamentodaki çoğunluk ödülünü alacak hareketin belirlenmesi için ikinci tur seçime gidilecek.

Italicum da, seçim barajı ülke genelinde tüm partiler için yüzde 3 olarak belirlendi. 

Yeni yasa parlamentonun üst kanadı senatoda ise geçen yıl Mart ayında onaylanmıştı. Temsilciler Meclisi’nde bu akşam kabul edilen yasanın Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından imzalanması ve resmi gazetede yayımlanması gerekiyor. Yeni yasanın, 1 Temmuz 2016'dan itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Hükümet memnun, muhalefet tepkili
Italicum’un yasalaşmasının ardından Başbakan Renzi, hükümetlerinin verdiği sözü tuttuğunu ve yeni yasanın bir şeyi açıklığa kavuşturduğunu belirterek, seçimleri kazananın net şekilde 5 yıllığına göreve geleceğini, bunun da ülkeye ihtiyaç duyduğu siyasi istikrarı getireceğini ifade etti.

Parlamento İlişkiler Bakanı Maria Elena Boschi de meclisteki oylamanın ardından sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan, "Bize asla yapamayacaksınız dediler. Ama biz bunu yaptık. İşte bu İtalya’nın cesareti" diye yazdı.

Yasanın demokrasiye aykırı olduğunu savunan muhalefet partileri Forza Italia, 5 Yıldız Hareketi ve Kuzey Birliği, topun şimdi Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’da olduğunu dile getirerek, Cumhurbaşkanına yeni yasayı imzalamama çağrısı yaptı. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)