Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldırmasının ardından Batılı devletler, büyük uluslararası şirketler ve daha birçok kuruluş Rusya’ya karşı yaptırım kararları aldı.
Rusya’ya yönelik artan giysi ihracatı ise, hem yaptırım uygulayan ülkeler hem de bu uygulamayan ülkeler arasında dikkat çekici bir dinamiği ortaya koydu
Gazetemru2da yer alan habere göre İtalya, Rusya’ya “dost olmayan ülkeler” listesinde ve yaptırım uygulayan ülke olmasına rağmen, 602 milyon dolarlık bir ihracat hacmi ile dikkat çekiyor. Bu rakam, yaptırım uygulamayan ve Rusya ile ticari ilişkilerini daha rahat sürdürebilen Türkiye’nin 473 milyon dolarlık ihracatından önemli ölçüde yüksek.
Rus resmi haber ajansı RİA Novosti’nin açık istatistiklere dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, Kazakistan, Myanmar, Romanya, Hırvatistan, Ermenistan, Türkiye, Bulgaristan ve Güney Kore gibi sekiz ülke, son bir yıl içinde Rusya’ya giysi ihracatını önemli ölçüde artırdı. Bu artış, Çin, İtalya, Türkiye, Bangladeş ve Almanya’nın liderlik ettiği tedarikçiler arasında gerçekleşti.
Çin ilk sırada
2023 yılı sonuçlarına göre, Rusya’ya en fazla giysi ihracatı yapan ülke neredeyse 2,6 milyar dolar ile Çin oldu. Çin’i, 602 milyon dolar ile İtalya, 473 milyon dolar ile Türkiye, 337 milyon dolar ile Bangladeş ve 317 milyon dolar ile Almanya izledi. Bangladeş’e ait verilerin 2022-2023 mali yılına ait olduğu ve daha güncel verilerin olmadığı belirtildi.
Belarus, ülke olarak son iki yıldır ticaret verilerini açıklamadığı için liderler arasında yer alamadı ancak 2021 yılı sonuçlarına göre, Rusya’ya yaklaşık 401 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu, 2023 yılının liderleri ile karşılaştırılabilir bir rakam. Doğu Avrupa ülkeleri ve Rusya’nın komşuları olan ülkeler de ilk on arasında yer buldu: Özbekistan 239 milyon dolar, Ermenistan 132 milyon dolar, Letonya 99 milyon dolar, Litvanya yaklaşık 92 milyon dolar ve Polonya 88 milyon dolarlık giysi ihracatı yaptı.
Rusya’ya ihracatını en çok artıran ülkeler arasında, Kazakistan 3,5 kat, Myanmar 3,2 kat, Romanya 1,9 kat, Hırvatistan ve Ermenistan 1,5 kat, Türkiye ve Bulgaristan 1,4 kat, ve Güney Kore 1,3 kat ile yer aldı. En dikkat çekici büyümeyi ise, 381 ve 36 kat ile sırasıyla Fas ve Mısır gösterdi. Ancak bu ülkelerin Rusya’ya ihracat hacmi henüz çok küçük; sırasıyla yalnızca 520 ve 510 bin dolar.
Ayrıca, Litvanya’dan ihracat yüzde 15, Letonya ve Yunanistan’dan yüzde 8 (1,2 milyon dolara), Gürcistan’dan yüzde 7 (160,5 bin dolara) ve Estonya’dan yüzde 7 (yaklaşık 14 milyon dolara) artış gösterdi. Buna karşın, Rusya’ya ihracatını önemli ölçüde azaltan ülkeler arasında Kanada 89 kat azalışla 3,5 bin dolara, İsveç 15 kat azalışla 106 bin dolara, Çekya 9 kat azalışla 309 bin dolara, Portekiz 6,6 kat azalışla 134 bin dolara, Belçika 5,3 kat azalışla 934 bin dolara, Slovakya 5 kat azalışla 4,6 milyon dolara ve İspanya 2 kat azalışla yaklaşık 38 milyon dolara düştü.
Öte yandan, Rusya’nın kendisi de yıl boyunca en fazla giysiyi 167,5 milyon dolarla Kazakistan’a, 42 milyon dolarla Ermenistan’a, 2,3 milyon dolarla Hırvatistan’a ve 1,1-1,8 milyon dolarla Azerbaycan, Mısır, Fransa ve Tacikistan’a tedarik etti. Rusya giysi satışlarını en çok Ermenistan (300 kat), Mısır (180 kat), Japonya (150 kat), Kazakistan (80 kat), Hırvatistan (71 kat) ve Özbekistan’a (42 kat) arttırdı.
Yaptırımlar Rusya'nın enerji gelirini düşüremedi
Rus ekonomisi yaptırımların altında 2 yılı geride bıraktı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.