<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİtalya borsası kan kaybını nasıl durduracak?----

İtalya borsası kan kaybını nasıl durduracak?

İtalya borsası kan kaybını nasıl durduracak?
19 Eylül 2022 - 16:06 www.finansingundemi.com

Borsa Italiana bu yıl sert düzenleme tedbirleri ve düşük hisse fiyatları nedeniyle yüksek profilli şirketlerinin bazılarını kaybetti. Orta ve küçük ölçekli şirketlerin ağırlıkta olduğu borsa kurallarını genişletmeyi hedefliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İtalya borsası bu yıl milyarder Agnelli ailesinin holding grubu ve lüks ayakkabı firması Tod’s gibi bazı en önemli isimlerini kaybetti. Sektör uzmanları İtalya’nın şirketleri Milano borsasına çekmek için daha fazlasını yapması gerektiğini belirtiyor.

Financial Times’ın haberine göre Agnelli ailesinin yatırım aracı Exor ve lüks ayakkabı firması Tod’s bu yıl Borsa Italiana’dan ayrılan 20’nin üzerindeki şirketten sadece ikisi. Bazı şirketler halen bu yıl içerisinde borsadan ayrılacaklarını açıklıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İtalya’nın en büyük altyapı şirketlerinden biri olan Atlantia, Exor ve Tod’s gibi firmaların borsadan ayrılmak için birbirinden ayrı kendine özel nedenleri olsa da analistler borsadaki karmaşık listeleme kurallarının ve Borsa Italiana’daki düşen hisse senedi fiyatlarının diğer büyük borsalar karşısında dezavantaj yarattığını belirtiyor.

Politecnico di Milano İşletme Okulu Kurumsal Finans Profesörü Giancarlo Guidici konuyla ilgili açıklamasında, “Daha geniş bir sorun, birçok şirketin Milano borsasını diğer ülkelere kıyasla giderek daha az cazip bulmasıdır. Bu, yerel düzenleyicilerle uğraşmak zorunda kalma meselesidir, gereksinimler prosedürler gibi karmaşıktır” ifadelerine yer verdi.

İtalya'nın amiral gemisi borsa endeksi olan FTSE MIB Endeksi, bu yıl yaklaşık yüzde 20 düştü ve diğer ana Avrupa endekslerinin altında performans gösterdi.

Bu yıl İtalya maliye bakanlığı, listelemeleri artırmak amacıyla ilk halka arzları düzenleyen kuralları gözden geçirmeye çalıştı. Örneğin, Ağustos ayında, tüm halka arz prospektüslerinin İtalyanca'ya çevrilmesini gerektiren bir şart kaldırıldı ve halka açılma süreci kolaylaştırıldı.

Londra Menkul Kıymetler Borsası'nın 2020 yılında Euronext'e 4,3 milyar Euro'ya sattığı Borsa Italiana da bu yıl tamamen başarısız değildi. Yarı iletkenler için test ekipmanı üreticisi olan ve 4,4 milyar euro piyasa değeri ile en büyük yeni gelen şirket Technoprobe dahil olmak üzere 20 şirketi kendine çekti.

Önemli bir teknoloji şirketinden yoksun olsa da borsa, iç ekonomideki durumu yansıtan birkaç lüks gruba ev sahipliği yapıyor.

Moncler, Brunello Cucinelli ve Salvatore Ferragamo, Borsa Italiana'da listelenmişken, Prada Milano'da ikincil bir liste araştırıyor. Marni, Diesel ve Jil Sander gibi markaların başındaki şirket olan Renzo Rosso’nun Only The Brave grubu 2025 yılında Milano borsasında halka arza hazırlanıyor.

Milano merkezli yatırım bankası Intermonte'nin CEO'su Guglielmo Manetti, Borsa Italiana'nın orta ölçekli şirketlere hitap etmesine rağmen, daha büyük olanları çekmek için daha radikal değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi.

Örneğin, İtalya, diğer birçok borsanın yaptığı gibi, daha fazla oy hakkına sahip hisselere izin vermiyor. Manetti konuyla ilgili açıklamasında, "Bu, Exor gibi büyük İtalyan şirketlerini Milano borsasından ayrılmaya ve Hollanda borsasına geçmeye çeken bir özelliktir" dedi.

Borsa Italiana CEO'su Fabrizio Testa, "Girişimcilerin ihtiyaçlarına cevap vermek için süreçleri, kuralları ve yasaları değiştirmeye devam etmeliyiz" dedi.

Borsa Italiana'daki şirketlerin büyük kısmı küçük ve orta ölçekli şirketlerden oluşuyor. Testa, "İtalya bir KOBİ'ler ülkesidir" diyor ve Milano borsasının bazı bölümlerinin "İtalyan girişimcilik sisteminin mükemmelliğini temsil ettiğini" ve "İtalyan piyasasında değerleriinin en iyi şekilde ifadesini" gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Ancak borsa, küçük ve orta ölçekli şirketler için özel sermaye endüstrisinden ve diğer yatırım firmalarından artan rekabetle karşı karşıya.

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, satın alma firması Investindustrial, ambalaj grubu Guala Closures ve domates sosu üreticisi La Doria'yı devraldı. Daha geçen ay, bir lazer üreticisi olan Prima Industrie, Alpha Partners ve Peninsula Capital Partners yatırım firmaları tarafından satın alındı. Her üç şirket de daha önce Borsa Italiana'da işlem görmüştü.

Hem satın alma hem de risk sermayesi şirketlerinin yatırımları, İtalyan sektörünün lobi grubu Aifi ve mali denetim firması PwC tarafından bu ay yayınlanan bir rapora göre, yılın ilk yarısında 2021'in aynı dönemine göre iki kattan fazla arttı. Borsayı tehdit eden riskleri kabul eden Testa, "borsa kurallarında devam etmesi gereken bir reform süreci başlattık" dedi.

İtalya'dan 13,5 milyar dolarlık yardım paketi

 

İtalya'da işletmeler yüksek faturaları vitrinlerine asarak protesto ediyor

 

Almanya, BAE'den LNG alacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)