Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geleneksel iş dünyası kuralları sakin olmayı öğütler. Ancak son yapılan bir araştırma özellikle ofiste sinirli olmanın faydalı olabileceğini gösteriyor. Üstelik araştırmaya göre duygusal durumları öfkeli olan insanların bulmaca çözme ve hızlı tepki verme becerileri de yükseliyor. Diğer bir deyişle sinirlilik iş performansınıza olumlu dahi yansıyabilir.
Fortune’un haberinde yer alan Journal of Personality and Psychology araştırmasına göre öfke insanlara zorlu görevlerinden üstesinden gelebilmek için diğer duygulardan daha etkili bir şekilde yardımcı olabiliyor.
Araştırmanın baş yazarı olan Texas A&M Üniversitesi Psikoloji ve Beyin Bilimleri Profesörü Heather Lench, “Çalışmalarda insanlar kızgın olduklarında hedeflerine ulaşma konusunda daha başarılı oldular” dedi ve öfkenin kesinlikle “iş için uygulanabilir” bir yöntem olduğunu düşündüğünü söyledi.
Testlerden birinde araştırmacılar deneklerden çeşitli duygusal durumlara (öfke, cinsel olarak uyarılma, mutluluk veya üzüntü) tanık olduktan sonra bazı kelime bulmacalarını çözmeleri istendi. Kızgın olan katılımcılar diğerlerinden daha fazla bulmaca çözmeyi başardı ve nötr durumdaki katılımcılara göre %40 daha yüksek bir başarı oranı gösterdi. Bununla birlikte öfkenin etkisi yalnızca zorlu bulmacalar için belirgindi. Basit bulmacaları içeren testlerde öfkenin hiçbir yardımcı etkisi olmadı.
Bir diğer testte öfkeli denekler bir video oyunundaki engellerden kaçınmada çok daha başarılı oldu. Diğer bir deyişle öfke katılımcıların tepki sürelerini azalttı. Başka bir testte de mali bir darbe alacakları söylenen katılımcılar arasında öfkeli olanlar, örneğin bir dilekçe yazarak bunu önlemeye daha fazla eğilimliydiler. Öfkelenen katılımcılar, sonraki seçimlerde daha fazla oy kullanma eğilimi de gösterdi.
Lench araştırma bulgularının öfkeyle ilgili teorisiyle uyumlu olduğunu belirtiyor.
Texas A&M Üniversitesi profesörü, “İsteklerimiz ve sahip olduklarımız arasında bir fark olduğunda ve yolumuza bir engel çıktığında öfkeleniriz. Öfkenin bir parçası olan fiziksel uyarılma, daha yüksek dikkat gibi tepkiler bu tutarsızlığı çözmemize yardımcı olmalı ve isteklerimizi elde etmemize yardımcı olmalıdır” ifadelerine yer veriyor.
Öfkenin iki yüzü
Lench'in bulguları, öfkenin bazen beklenmedik faydaları olabileceğini gösteren artan sayıdaki araştırmalara katkıda bulunuyor. 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, fikir üreten bir göreve ilişkin öfkeli bir geri bildirim almak, katılımcıları daha fazla ve daha yaratıcı fikirler bulmaya teşvik etti. Daha eski araştırmalar da müzakereler sırasında görünür bir öfke göstermenin öfkeli tarafın işine yarayabileceğini gösteriyor: Müzakerenin karış tarafında yer alan bireyler kızgın birine karşı taviz vermeye daha istekli davranıyor. Ancak araştırmalar sadece gerçek bir öfkenin işe yarayabileceğinin de altını çiziyor. Zira öfkeli numarası yapan katılımcılar aynı başarıyı elde edemiyor.
Öfke bireylerin statükoyu değiştirmek için ihtiyaç duyduğu itici gücü veren güçlü bir motivasyon kaynağı olabilir. Ancak bu öfkeye dayalı tüm reaksiyonların olumlu olduğu anlamına gelmiyor. Lench’in araştırmasında uygulanan bir diğer teste göre öfkeli insanlar görevlerinde hile yapmaya daha yatkın hale geliyor. Dolayısıyla performansa dayalı işlerin yapıldığı ve baskının yüksek olduğu bir iş ortamında gözetimin eksik olmasının nasıl bir sonuç doğuracağını beklemek çok zor değil.
Aşırı öfkenin ortaya çıkaracağı bir diğer doğal sonuç da hızlı bir şekilde kovulma riskinin artması. Zira çoğu şirket şiddet içerdiğini düşündükleri öfkeli bir yoruma veya tehditlere karşı işten çıkarma kararı almak konusunda hızlı hareket ediyor.
Dolayısıyla Lench bireylerin öfkeyi etkili bir şekilde kullanmasının yolunun o öfkeyi yönetmek olduğuna dikkat çekiyor. Örneğin, amacınız bir araştırma projesini bitirmek gibi belirli bir görevde başarılı olmaksa ve bunu engelleyen belirli bir engel varsa, öfke bu görevi başarmanıza yardımcı olabilir. Öte yandan Lench, "Amacınız patronun önünde iyi görünmekse, başka bir iş arkadaşınızı sabote etmekse oraya ulaşmanıza yardımcı olmaz" uyarısında bulundu.
Mutluluğu neredeyse her şeyin üstünde tutan bir toplumda, Lench ve araştırmanın diğer yazarları, sözde "olumsuz" duyguların bile bir amacı olduğunu hatırlatıyor. Araştırmada insanı duyguların bazılarının yararlı bazılarının zararlı olduğu görüşüne karşı çıkılarak insan duyguları İsviçre çakısına benzetiliyor: “Tıpkı farklı araçları içeren İsviçre çakısı gibi farklı ihtiyaçları karşılamak amacıyla farklı duyguları hissetmek belirli sorunları çözmek için en uygun olanıdır.”
Z kuşağının 10 saat isyanı sosyal medyada viral oldu
Z kuşağının emeklilik umudu kalmadı
WeWork iflas başvurusunda bulundu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.