Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İşyerinde kalp krizi geçirirseniz ne olur? SGK çalışana nasıl davranır? Akşam yazarı Okan Güray Bülbül konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı...
Günümüz dünyasında beslenme alışkanlıkları, stresli çalışma hayatı ve çevresel faktörler nedeniyle kalp krizi gibi rahatsızlıkların sayısında da ciddi artış gözleniyor. İşyerinde geçirilen kalp krizlerinin sayısında da artış var. Peki, işyerinde geçirilen kalp krizi iş kazası sayılıyor mu? Çalışanların maruz kaldığı stres ve iş hayatında yaşadıkları zorluklar fiziksel bütünlüklerini tehdit eder noktalara ulaşabiliyor. Özellikle ailesinde kalp rahatsızlığı bulunan kişiler ekstra risk altındalar. Kalp krizi eğer işyerinde gerçekleşmişse iş kazası kapsamında değerlendiriliyor.
‘HANGİ NEDENLE’ SORUSU
Ancak bu noktada işçinin hangi nedenle iş kazası geçirdiği de önemli. İşyerinde amiriyle tartışırken kalp krizi geçiren işçinin geçirdiği kazadan işveren de sorumlu. Ancak işçi sağlık sorunları nedeniyle iş kazası geçirmiş ise bu durumda işverenin sorumluluğu bulunmayabilir. Bir olayın iş kazası olarak değerlendirilmesi için işyerinde gerçekleşmiş olması gerekir. Ancak buradaki işyeri tanımı geniş değerlendirilir. Örneğin işverenin sağladığı taşıtlar, kadın işçinin çocuğunu emzirmesi için işyerinde sağlanan yer, dinlenme ve yemek yeme alanları da işyerinden sayılır.
UYGULAMADAN VAZGEÇTİ
SGK’nın Ekim 2016’da yayımladığı genelgeye kadar, işyerinde kalp krizi geçiren bir kişinin geçirdiği kalp krizinin niteliğine göre geride kalanlara aylık bağlanıp bağlanmayacağına karar veriyordu. Kalp krizi geçiren işçi, eğer dışarıdan bir etki olmaksızın ve işyerindeki bir olayla ilgi olmadan geçirmişse bunu iş kazası olarak değerlendirmiyor ve bu kişi eğer hayatını kaybetmişse, geride kalanlara aylık bağlamıyordu. Artık işyerinde geçirilen her kalp krizi SGK nezdinde de iş kazası olarak değerlendirilecek ve kalp krizi geçiren kişiye iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kolundan sağlanan yardımlar yapılacak.
Yakınlarına aylık bağlanabilecek
Geçen yıl ekimde yayımlanan genelgeyle artık işyerinde gerçekleşen bütün kalp krizleri iş kazası olarak değerlendirilmeye başlandı. Böyle olunca da, işyerinde iş kazası geçiren ve hayatını kaybeden işçinin geride kalanlarına aylık bağlanabiliyor. Bunun yanında işyerinde iş kazası geçiren işçide oluşabilecek hasarlara binaen sürekli iş göremezlik geliri alınması da söz konusu oluyor.
SGK ve Yargıtay kararları birbirinden farklıydı
SGK’nın yayımladığı genelge öncesinde işyerinde kalp krizi geçiren kişinin yakınlarına SGK maaş bağlamıyordu. Ancak Yargıtay bu konudaki kararlarında SGK’nın kanundaki hakkı sınırlayan uygulamasını kanuna aykırı bularak bu durumdaki kişilere aylık bağlanmasına hükmediyordu. Böyle olunca da, SGK ekstra olarak mahkeme ve avukat masraflarıyla karşılaşıyordu. Diğer yandan konuyla ilgili dava açmayan kişiler de mağdur olmuş oluyordu.
Genelgeyle işleyiş değişecek
Yeni genelgesde işyerindeyken geçirdiği bir hastalık nedeniyle gerçekleşen ölümlerin de iş kazası sayılacağı yönünde hüküm var. İşyerinde felç, sara gibi rahatsızlıklar geçirerek hayatını kaybedenlerin yakınlarına da aylık bağlanmasını sağlayacak bu düzenlemeyle SGK iş kazası konusunda kapsamı genişletmiş oldu.
Geçmiş ne olacak?
SGK’nın genelgesi sonrası daha önce işyerinde kalp krizi geçirip hayatını kaybeden kişilerin yakınlarından dava açmayanlarla ilgili uygulamanın nasıl olacağı sorusu kafaları karıştırıyor. Bu durumdaki kişilerle ilgili olarak SGK’nın başvuru yapılmadan işlem yapması mümkün değil. Bu kişilerin tekrar SGK’ya başvuru yapmaları için konudan haberdar olmaları gerekiyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.