Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
xİsviçre’deki bankalara park etmiş 3 trilyon dolarlık varlığın en az 1 trilyon dolarının kayıt dışı olabileceği belirtiliyor. Vergi kaçakçılarını ortaya çıkarmak için tüm ülkelerin başlattığı hummalı av İsviçre bankalarının yavaş ölümüne neden olabilir.
Aralarında Türklerin de olduğu İsviçre’ye parasını park etmiş zenginlere kötü haber.
ABD ve Avrupalı yetkililerin ülkelerinde daha az vergi ödemek için varlıklarını ‘offshore’ cennetlerde tutan vatandaşlarının üzerinde kurdukları baskıyı arttırması, ‘vergi cenneti’ olarak bilinen İsviçre’yi vuruyor. Uzmanlar, İsviçre bankalarının gelişmekte olan ülkelerden varlıklı müşteri çekme konusunda geç kalmaları halinde ‘yavaş ölümle’ karşı karşıya kalacaklarını iddia etti.
İsviçre bankaları tarafından yönetilen 3 trilyon dolarlık varlığın 3’te 1’inin kayıt dışı olabileceğine dikkat çeken Cenevre merkezli Banque Benedict Hentsch&Cie Yönetim Kurulu başkanı Benedict Hentsch, bunun sektör için ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
Mevduat gelmez oldu
Paris merkezli danışmanlık firması Cap Gemini SA da, Batı Avrupalı zenginlerin İsviçre bankalarında bulunan varlıklarının yüzde 15’ini (135 milyar frank/ 139 milyar dolar) her an çekebileceklerine dair uyarıda bulundu. Vergi kaçakçılarını ifşa etmek amacıyla ABD ve Avrupalı yetkililer tarafından yürütülen hummalı av, İsviçre’den sermaye çıkışını bir hayli hızlandırdı. İsviçre’nin önde gelen özel bankalarında Bank Sarasin&Cie’de geçtiğimiz bir haftada kasalardan boşaltılan miktarın 3 milyar İsviçre frangına ulaştığını kaydetti.
İsviçre merkezli bir diğer özel banka Vontobel Holding’in CEO’su Zeno Staub, ülkeden sermaye çıkışının aynı hızla devam etmesi halinde en az 100 yerel bankanın faaliyetlerine son vermek zorunda kalacağı belirtti. Staub, gizli hesaplara yeni aktarılan tutarın 100 milyon frank olduğunu, bununda bir önceki yıla oranla yüzde 86’lık bir düşüş ortaya koyduğunu söyledi. Staub, “Bankacılık işlemlerinden kesilen ücretlerin yeni düzenlemelerin ve zorlu piyasa koşullarının neden olduğu maliyeti karşılayamaması halinde, önümüzdeki 5 yıl içerisinde her 3 bankadan biri ya yok olacak ya da başka finans kuruluşlarıyla birleşme yoluna gitmek zorunda kalacak” diye konuştu.
Türk zenginlerin ne kadar parası var?
İsviçre, Türkiye’den de pek çok varlıklı kişinin parasını park ettiği bir yer. Türkler’in bir tahmine göre 70-80 milyar dolar, son olarak İngiliz Vergi Adalet Kurumu’nun yaptığı bir tahmine göre ise 160 milyar doları İsviçre’de park etmiş vaziyette. Türk Maliyesi de bu paranın peşine düşmüştü. İsviçre ile yapılan anlaşma gereği hesapların karşılıklı incelenmesine 1 Ocak 2013’ten itibaren başlanacak. Böylece Türkler’in İsviçre’deki hesaplarının üzerindeki sis perdesi de büyük ölçüde kalkacak. Son dönemde İsviçre’den daha güvenli başka offshore adreslere akan paranın içinde Türkler’e ait mevduatın da olduğu tahmin ediliyor.
2009’da ABD’nin hışmına uğradı
İsviçre, 1934 tarihinde yürürlüğe koyduğu ‘gizlilik’ yasası sayesinde tam 75 yıl boyunca dünya genelindeki tüm offshore hesapların 3’te birine ev sahipliği yaptı. Vergi kaçakçıları için tam bir cennet haline gelen İsviçre, 2009 yılına kadar bu rolü herhangi bir engelle karşılaşmadan oynamaya devam etti. Ancak 2009’da ABD hükümetinin, İsviçreli banka UBS’e 52 bin ABD vatandaşına ait, kayıt dışı hesabı işfa etmesi için dava açmasıyla işin rengi değişti. UBS, 780 milyon dolar ceza ödemeyi ve 4.700 kadar Banka hesabını ifşa etmeyi kabul etti. Boston Consulting Group tarafından yapılan hesaplara göre, 2009’dan bu yana, Kuzey Amerikalı müşterilerin İsviçre’deki offshore hesapları yüzde 70 azalarak 40 milyar franka geriledi. 2015 yılında bu rakamın 10 milyar franka kadar düşmüş olacağı öngörülüyor. UBS, Kasım ayında, İşviçre dışında ikamet eden Avrupalı müşterilere yönelik uygulamaya konulan vergi kanunu çerçevesinde 30 milyar frank tutarında varlığın ülkeyi terk etmesi riskini doğurduğu konusunda uyarıda bulundu. Bugün, aralarında Credit Suisse, Julius Baer’in de bulunduğu 10 İsviçre bankası hakkında çıkarılmış soruşturma kararı bulunuyor.
Biz de hemen gerekli girişimleri yapıp türkiye soyguncularının tepelerine binelim.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.