<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİsviçre finansının 5 efsane ismi----

İsviçre finansının 5 efsane ismi

İsviçre finansının 5 efsane ismi
16 Ağustos 2021 - 17:33 www.finansingundemi.com

Varlık yönetimi geleneksel olarak İsviçre finansının zirvede olan alanı olarak kabul edilir. Ancak finans sektöründe oldukça kapsamlı etkiler yaratan birçok inovatif isim de bulunuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre finans alanında geleneksel olarak varlık yönetimiyle tanınır. Ancak geçtiğimiz 50 yılda finans sektöründe oldukça büyük etkiler yaratan birçok inovatif isim de var. Bu kişiler bugün Finans sektörünün dev trendlerini erken dönemlerde tespit etti ve inovatif girişimlerde bulundu.

1. Marc Bürki: Dijital yatırımcı

1990’larda birçok kişi online bankacılığın potansiyelinin farkındaydı. Ancak telekomünikasyon uzmanı Marc Bürki 1997 yılında İsviçre’de birçok diğer şirketin aksine zamana karşı dimdik duran bir iş modeli yarattı. Bürki 2001 yılının dot-com balonunda ayakta durmayı başardı ve Swissquote İsviçre’nin önde gelen online bankası haline geldi. 2000 yılında halka arz olan Swissquote, İsviçre Finansal Piyasa Denetim Otoritesi’nden (FINMA) bankacılık lisansı almayı başardı. Finews’in haberine göre Bürki ve kurucu ortaklardan Paolo Buzzi, şimdi ülkenin bir numarası. İkili dijital varlıklara geçişi de oldukça iyi yönetti ve bu alandaki ilerlemelerden de fayda görüyor.

2. Edgar de Picciotto: Hedge fon öncüsü

Lübnan doğumlu Edgar de Picciotto 1950’lerde Beyrut’tan İsviçre’ye kaçmadan önce mühendislik okudu. 1955 yılında İsviçre’ye gelen Picciotto, Compagnie de Banque et d’Investissement'ın (CBI) sahibi olan ailenin kızıyla evlendi.

Daha sonra Compagnie de Banque et d'Investissement (CBI) 1990 yılında Trade Development Bank – American Express Bank’ı (TDB) satın aldı. Bu şekilde Union Bancaire Privée (UBP) kuruldu. Picciotto, yatırımcı George Soros ile birlikte hedge fonların potansiyelini ilk kez keşfeden iki isimden biri oldu ve bu alanda birçok başarılı yatırım yaptı.

Bu yatırımların sonucunda ise milyarder statüsüne erişti. Buna rağmen UBP’nin Bernard Madoff skandalıyla sarsılmasının ardından, darbe aldı.

3. Marianne Wildi: Açık bankacılık mimarı

Wildi 1984’te Hypothekarbank’a katıldı ve bilgi teknolojileri alanında çalışmaya başladı. 2007 ve 2017 yılları arasında bilgi teknolojileri ve lojistik alanında yöneticilik yaptı ve 2010 yılında CEO olarak atandı. Wildi’nin yönetimi altında şirket açık bankacılık stratejisi kullanan bir bankaya dönüştü. Wildi açık platformların, bankacılığın geleceği için oldukça önemli olduğunu düşünüyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre birçok fintek şirketi ve diğer hizmet sağlayıcılar şimdi bankacılık verilerinin paylaşımı için Wildi’nin kurduğu Finstar isimli bankacılık yazılımını kullanıyor. Finstar ise İsviçre’nin ilk açık bankacılık platformu oldu. Wildi’nin İsviçre’de yer alan blockchain ve kripto para sağlayıcıların doğrudan hesap bağlantılarına izin vermesi, hem ülkede hem de dünyada yankı yarattı.

4. Guy Monson: İlk sürdürülebilir yatırımcı

Sürdürülebilir yatırım şimdilerde baktığımız her yerde. Ancak bu her zaman böyle değildi ve bugün olduğu noktaya gelmesi oldukça zaman aldı. Basel’de bulunan özel banka Sarasin 1980’lerin ikinci yarısında sürdürülebilir yatırımlara odaklanmaya başlamasının ardından bu alanda lider oldu. Bu alana odaklanma fikri Çernobil’de gerçekleşen nükleer felaketin ardından tepki olarak ortaya çıktı. Bu fikrin ardındaki isim ise bu dönemde sürdürülebilir yatırım stratejilerinin değerini gören Guy Monson oldu.

5. Vitalik Buterin: Kriptonun dahi çocuğu

Yalnızca 27 yaşındaki Rus kökenli Kanadalı yazılımcı Vitalik Buterin, gerçek anlamda bir küresel göçebe. Buterin İsviçre’de bulunduğu dönemde sektör için oldukça önemli hamlelerde bulundu. 2014 yılında Ethereum networkünü ve piyasa değeri açısından dünyanın en büyük ikinci kripto parası Ether’i geliştirdi.

Ethereum en umut vaat eden blockchain projeleri arasında yer alıyor ve kullanım alanları oldukça fazla. Platform son dönemlerde non-fungible token (NFT) çılgınlığıyla biliniyor. Basel Üniversitesi 2018 yılında Buterin’e fahri doktor ünvanı verdi. Üniversiteden yapılan açıklamada Buterin’in merkeziyetsizliği ve dijital devrimde katılım için eşit haklar yarattığı söylendi.

Bankacılık sektörünün en büyük fintek tehdidi

 

ECB'nin varlık alımları geçen hafta arttı

 

İngiltere’de mali denetim pastası bölünecek mi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)