Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İsviçre Devlet Başkanı'na göre, Facebook'un tartışmalı kripto para birimi projesi mevcut haliyle "başarısız" oldu.
Aynı zamanda İsviçre Maliye Bakanlığı görevini de yürüten Ueli Maurer, Facebook'un Libra'sının merkez bankalarınca kabul görmeyeceğini, bu nedenle de para birimi işlevinin olmayacağını söyledi. İsviçre televizyonu SRF'ye konuşan Maurer, "Merkez bankaları, kendilerine zarar veren döviz sepetini kabul etmeyeceği için, Libra'nın başarılı olacağını sanmıyorum" ifadelerini kullandı: "Proje, bu haliyle, başarısız oldu."
Bu yıl Libra'yı tanıtan ve 2020 içinde dolaşıma sokmayı planlayan teknoloji devi, mali düzenleyiciler ve mahremiyet savunucularının önemli eleştirileriyle karşı karşıya kaldı.
İşlemlerin blok zincir olarak bilinen çevrimiçi bir deftere kaydedilmesi gibi Bitcoin'le bazı karakteristik benzerlikleri olan Libra, diğer taraftan büyük işletmelerin desteğini alan daha merkezi bir yapı üzerine temelleniyor.
Ayrıca, Bitcoin'in yaşadığı fiyat dalgalanmalarına maruz kalmamak için farklı para birimlerinde tutulan bir dizi varlıkla da destekleniyor.
Facebook, Cenevre merkezli Libra Derneği tarafından çıkarılacak ve yönetilecek olan Libra'nın, Instagram ve WhatsApp dahil kendi uygulamaları tarafından destekleneceğini ve aynı zamanda geleneksel mali hizmetlere erişimi olmayan dünyadaki 1,7 milyar insana hizmet vereceğini belirtiyor.
Dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcının Facebook uygulamalarını kullandığı değerlendirildiğinde, Libra'nın ABD doları gibi yerleşik para birimlerine potansiyel bir rakip olarak mevcut finans sistemini istikrarsızlaştırabilme ihtimali, ABD ve Avrupa'da önemli bir tepkiye neden oldu.
Fransız Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire Eylül ayında yaptığı açıklamasında, "mali egemenliğe" tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Libra'nın Avrupa topraklarındaki gelişimini engelleyeceğini belirtmişti.
Temmuz'da ise Birleşik Krallık ve ABD'den siyasetçiler Libra'ya dair endişelerini dile getirmişti. ABD Senatosu'nun Bankacılık, Emlak ve Kentsel İşler Komitesi'ne çağrılan Libra şefi David Marcus'a, son yıllardaki bir dizi veri güvenliği skandalı sebebiyle Facebook'un "güveni hak etmediği" söylenmişti.
Komite sorgusundan kısa bir süre sonraysa, Birleşik Krallık (BK) Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi Başkanı Damian Collins, "Bence Libra, Facebook'un kendisini neredeyse bir ülkeye çevirme çabasını gösteriyor" demişti.
Libra projesi sözcüsü The Independent'ın görüş alma talebini cevapsız bırakırken, David Marcus daha önce yaptığı bir açıklamada Libra'nın lansmanından bu kadar önce duyurulma sebebinin endişeleri gidermek olduğunu ifade etmişti.
Ekim'de Marcus, Twitter hesabı üzerinden "Bu uzun bir yolculuk olacak" yazmıştı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.