<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakİstiklal ve Bağdat caddesini bitiren kira hırsı----

İstiklal ve Bağdat caddesini bitiren kira hırsı

İstiklal ve Bağdat caddesini bitiren kira hırsı
23 Ekim 2016 - 08:10 www.finansingundemi.com

İstanbul’un en caddeleri boşalttı popüler alışveriş caddeleri Bağdat ve İstiklal, mal sahiplerinin daha fazla kazanma hırsına kurban oldu. 100 m2’lik bir mağazanın 40 bin dolara kiralandığı caddeler boş dükkânlarla dolu

Kentsel dönüşüm projeleri ve artan turist talebi nedeniyle değeri her geçen gün artan İstanbul'daki gayrimenkul sahipleri, bu gelişimin yarattığı ranttan daha fazla nemalanmak için alışveriş caddelerindeki dengeyi bozdu. Bağdat Caddesi'ndeki kentsel dönüşümle birlikte mülkünün daha da değerleneceğini hesaplayıp kirayı artıran mal sahipleri, cadde üzerindeki mağazalar, restoranlar ve bankaların birer birer kapanmasına neden oluyor.

KİRA YÜZDE 50 ARTTI
Remax'ten Savaş Kurtbaş, şu anda caddede 100-150 metrekare bir ticari ünitenin kirasının 40 bin dolar olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümden önce rakamların daha düşük olduğunu dile getiren Kurtbaş, "Şu anda Koton'un boşalttığı mağazanın kirası 110 bin lira. Doların artması kiraları yüzde 30, mal sahiplerinin daha fazla kazanmak istemesi de yüzde 10 etkiledi. Dolayısıyla 5 yıl öncesine göre kiralar yüzde 50 zamlandı. 40'ın üzerinde dükkân boş. Kimi mal sahibi, alacağı kiraya ihtiyacı olmadığı için istediği rakamı veren çıkana kadar mağazanın boş kalmasını göze alıyor" diye konuştu. Caddede 'kapatıyoruz' tabelası koyup son satış yapan mağaza yetkilileri de kiralardan mustarip olduklarını anlatıyor. 10 yıldır Bağdat Caddesi'nde gözlük sattıklarını dile getiren İsmail Yapıcı, "Kentsel dönüşümle birlikte kiralar fahiş oranda arttı. Artık bu rakamları tölare edebilmemiz mümkün değil. Dolayısıyla mağazayı kapatıyoruz. Merkez mağazamızla şimdilik devam edeceğiz" diye anlatıyor.

DENGEYE OTURACAK
Cadde'de mağaza açan Damat- Tween'in Genel Koordinatörü Osman Arar ise, talep sıkıntısının azaldığı bu dönemde fiyatların da yavaş yavaş dengeye gireceğini söyledi. Bu durumu fırsata çevirip mağaza kiraladıklarının altını çizen Arar, "Uzun süredir Cadde'de arayış içindeydik ama matematiğe sığmayan rakamlar telaffuz ediliyordu. Şu anda normal seviyelere gelen yerler var. Biz de bunu değerlendirdik" diye konuştu. KDM'nin kurucu ortağı Murat İzci ise bu kiraların sürdürülebilir olmadığının ve bir an önce indirim olması gerektiğinin altını çizdi.

İSTİKLAL ESKİ HALİNE DÖNÜYOR
Düşen turist sayısının etkisiyle azalan cirolar ve yüksek kiralar nedeniyle kapanan mağazaların hakim olduğu İstiklal ise, yeniden hareketlenmeye başladı. Şubatta açılan İnci mağazasının yetkilileri, "Yaz döneminde özellikle terör olayı nedeniyle turist sıkıntısı yaşadık. Mağazaların çoğu da bu yüzden kapandı. Ancak son 20 gündür satışlarımız iyi gidiyor" dedi. Bağdat Caddesi'nden de Benetton, Bershka, Mc Donald's, Hummel, Diesel çıkarken Damat mağaza büyütüyor, Chanel 5 katlı yeni bir mağaza açıyor. Cadde'ye yeni restoranlar geliyor.

MAL SAHİBİ DE KAYBEDER
Beyoğlu Emlak'ın yetkilisi Remzi Ünal ise Cadde'de metrekare kira ücretlerinin 10 bin liradan başladığını söyledi. 50 metrekare bir dükkân için mal sahibinin 50 bin lira kira istediğinin altını çizen Ünal, "Pek çok mağaza yüksek kiralardan dolayı şu anda boş. Ama kısa zamanda bir denge oluşacaktır. Aksi takdirde mal sahibi de kaybedecektir" dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)