<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİstihdam verilerindeki dalgalanmanın sebebi nedir?----

İstihdam verilerindeki dalgalanmanın sebebi nedir?

İstihdam verilerindeki dalgalanmanın sebebi nedir?
11 Ekim 2021 - 11:47 www.finansingundemi.com

TÜİK açıkladığı işgücü istatistiklerinde sanayi ve hizmet istihdamındaki dalgalanmanın Ağustos ayında da devam ettiği görüldü. Verilere göre Temmuz'da sanayi istihdamı 284 bin azalırken, Ağustos'ta 217 bin arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) istihdam verilerinde aylık seriye geçilmesinin ardından görülen yüksek oynaklık devam ediyor.

Söz konusu dalgalanmanın en fazla dikkat çektiği alan ise sanayi istihdamı oldu. Sermaye yoğun bir işkolu olmasından dolayı istihdamında görece istikrarlı seyir beklenen sanayi, bu yılın tamamında inişli çıkışlı bir görünüm sergiledi.

TÜİK verilerine göre Ağustos’ta sanayi istihdamı 217 bin kişi arttı. Bu veride önceki ay 284 bin düşüş, Haziran’da 298 bin artış gözlenmişti.

İşsizlik rakamları açıklandı

HİZMET İSTİHDAMI

TÜİK’in açıkladığı Ağustos verisinde hizmet istihdamının 341 bin azaldığı görüldü.

Temmuz’da ise hizmet sektörü istihdamında 450 bin kişi artış yaşanmıştı. Turizmin görece canlı olduğu, açılmanın devam ettiği Ağustos’ta bu düzeyde bir istihdam düşüşü dikkat çekti.

'3 AYLIK'TAN 'AYLIK'A GEÇİLDİ

TÜİK bu yıla kadar istihdam verilerini 3 aylık ortalamalar olarak açıklıyordu. Ağustos dönem olarak açıklanan veri, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarının ortalamasıydı.

Örneğin son üç ayın ortalamasına bakıldığında sanayi istihdamındaki artış 77 bin düzeyinde. İstihdam verileri anket yöntemiyle toplandığı için 3 aylık ortalama hata payını düşürüyordu.

TÜİK aylık seriye geçmesinin ardından örneklem sayısını yaklaşık yüzde 30 artırmasına karşın sonuçlarda daha önce gözlenmeyen yüksek dalgalanma ortaya çıktı.

Cari denge 528 milyon dolar fazla verdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)