Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İş dünyası ve sendikalar kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağı için 'devam etmesi' konusunda hem fikir ama istihdam destekleri uzatılmazsa bugün itibarıyla bitiyor.
İŞTEN ATILANLAR İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLECEK Mİ?
Vergi uzmanı Dr. Nedim Türkmen, Sözcü haberine göre, kısa çalışmadan yararlanan çalışan sayısının 1 milyon 200 bin, ücretsiz izinden yararlanan çalışan sayısının 2 milyon 600 bin olduğuna dikkat çekerek “Milyonlarca çalışan yarından itibaren işsiz kalabilir” dedi.
Pandeminin başında işveren ve çalışana destek amacıyla alınan istihdam destekleri, henüz dünyada tam anlamıyla atlatılamayan salgında ekonomilerde öngörme zorken, sona eriyor. İşletmelerin “1 Temmuz'dan itibaren sigorta primlerini ve maaşları” yatırmasının beklendiğini ancak bunun mümkün olmadığını belirten Türkmen, yarından itibaren işsiz kalacakların çoğunun işsizlik maaşı da alamayacağına dikkat çekti.
Ücretsiz izin kullandırılan çalışanların bu esnada sigorta primlerinin yatırılmadığını ve kısa çalışmada da bu düzene uygun yatırıldığını hatırlatan Türkmen, yarından itibaren iş sözleşmesi feshedilecek kişilerin çoğunun işsizlik maaşı için gerekli olan son 3 yılda 600 gün prim ödenmesi şartını yerine getiremeyecekleri ve bu yüzden de bu haktan yararlanamayacaklarını belirtti.
Türkmen, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinin devam etmesi gerektiğin düşündüğünü de söyledi.
İŞSİZLİK ARTACAK MI?
Kocaeli Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü'nden Doç. Dr Aziz Çelik, yarından itibaren kısa çalışma ödeneği, işten çıkarma yasağı ve nakdi ücret desteğinin sona ereceğini hatırlatarak, işsizlik maaşları için normal düzene dönüleceğini, yani son 3 yılda 600 gün prim yatırılması şartı olacağını belirten Çelik, ücretsiz izin döneminde iş sözleşmesi askıya alındığı için önceki dönem için 600 gün prim şartı aranacağını, işten atılan birçok kişinin işsizlik maaşı alamayacağını söyledi.
Çelik, özellikle hizmet sektöründe pek çok işletmenin tam anlamıyla normalleşemediği için ciddi bir işsizlik artışı beklediğini de belirtti.
Erdoğan 12 Mart'ta duyurmuştu! Ekonomi Koordinasyon Kurulu kuruldu
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi! Fiyat İstikrarı Komitesi kuruldu
Elvan: Fiyat istikrarı görevi Merkez Bankası'nındır
Kısa çalışma ödeneği sona eriyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.