Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştüren adımlarına kararlılıkla devam ediyor.
Kur korumalı mevduat hesaplarında (KKM) yeni bir düzenlemeye imza atan TCMB, TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.
Böylece bankaların Türk lirası dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı. TCMB’nin hamlesiyle bankalar TL KKM’de düşük getiri sunabilir.
KKM 'DE GERİLEME
KKM hesaplarında asgari Faiz oranı politika faizi olarak uygulanıyordu. Politika faizi şuanda yüzde 30 düzeyinde bulunuyor. Öte yandan KKM hesaplarında politika faizinin 300 baz puan üstündeki azami faiz uygulaması mart ayında sona ermişti.
Ağustos ayında da menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında KKM hesapları aleyhinde düzenleme yapılmış, eylülde TL payı artış hedefi yükseltilmişti. Son gelen düzenlemeyle ise kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi. Bu düzenlemelerin etkisiyle KKM’lerin geriledi.
DÜŞÜK FAİZİN ÖNÜ AÇILDI
Bankacılar son uygulama talimatı ile TL cinsi KKM’de asgari faiz zorunluluğunu kaldırdığını söyledi.
Reuters’a bilgi veren bir bankacı, “Önceden bankaların en az politika faizi kadar KKM faizi vermeleri zorunluydu. Ancak bankalar TL KKM’ye yüzde 30 faiz vermek istemiyorlardı. Bu düzenlemeyle KKM’ye düşük faiz verebilmelerinin önü açıldı” dedi.
Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen TCMB KKM’de yıl sonuna kadar yatay bir seyir öngörüyor. Ekonomi yönetimi KKM’den çıkışın zamanla gerçekleşeceğini söylüyor.
Merkez Bankası'ndan yeni KKM hamlesi
reel gelir enflasyonun altnda olan bir ülkede tasarruf sahibi bankada parası eksildiğinde zulme uğramış olmaz mı?
Enflansyon senelik yüzde yüzelli faiz yüzde otuz insanın böyle eksik faize parasını bağlayıp eritmesi için geri zekalı olması gerekir TL faizinin enflansyonun üstünde yüzde yüz üstüne çekilip gercek reel faiz vermedikten sonra TL nin güçlenmesi enflansyonun düşmesi halkın alım gücünün artması piyasalara güven gelmesi imkansızın imkansızı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.