<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİşte Türkiye'den çıkacak devler----

İşte Türkiye'den çıkacak devler

İşte Türkiye'den çıkacak devler
09 Haziran 2015 - 13:12 www.finansingundemi.com

Türkiye’ye olan yabancı ilgisi kadar Türkiye’den çıkma kararı alan birçok firma bulunuyor

HSBC, 25 yıl önce yatırım yaptığı Türkiye’deki varlığını satma kararı aldı. Bu karar, yılbaşından bu yana çeşitli gerekçelerle Türkiye’den ayrılma kararı alan yabancı devler listesinin sonuncusu oldu. Total, Limango, Bank Pozitif bir süreden beri benzer bir hazırlık içinde olan yabancılar olarak yer alıyor.

Türkiye’ye olan yabancı ilgisi kadar Türkiye’den çıkma kararı alan birçok firma da bulunuyor. Türkiye’de çıkış hazırlığı yaban yabancılar listesinde öne çıkan finans sektörü firmaları. Finans sektörünün yanı sıra, akaryakıt ve hizmet sektöründen firmalar da benzer bir pozisyon içine girdi. İşte son aylarda Türkiye’den çıkmaya çalışan yabancı firmalardan bazıları:

25 YIL ÖNCE TÜRKİYE’YE GELDİ

HSBC, 1990 yılından bu yana faaliyet gösterdiği Türkiye’deki faaliyetlerini satma kararı aldı. Banka ayrıca Brezilya ve Türkiye'deki satışların işgücünde 25,000 kişilik azalma yaratacağını duyurdu.

HSBC, maliyetleri düşürmek ve yavaşlayan performansı yeniden canlandırabilmek için Türkiye ve Brezilya'daki operasyonlarını satarak ve yatırım bankası harcamalarını azaltarak, varlıklarını 290 milyar dolar düşürmeyi hedefliyor.

HSBC Türkiye CEO'su James Emmett, yaptığı yazılı açıklamada, “Her zaman olduğu gibi önceliğimiz müşterilerimiz ve çalışanlarımızdır. Bu süreçte, müşterilerimize kesintisiz bir şekilde hizmet sunmaya devam edeceğiz” dedi. HSBC’nin Türkiye’de 298 şubesi bulunuyor.

İSRAİLLİLER DE BANK POZİTİF’İN SATIŞI İÇİN MASADA

İsrail’in Türkiye’deki en büyük yatırımlarından biri olan Bank Pozitif’in ana hissedarı Hapoalim Investments, bu bankadaki paylarını satma kararı aldı.

Yüzde 69.83 payla Bank Pozitif’in büyük ortağı İsrailli Hapoalim Grubun, Türkiye-İsrail arasındaki siyasi gerginliğin de etkisiyle bir süredir bankayı satmayı gündemine aldığı ve hatta çeşitli görüşmeler yürüttüğü kaydediliyor.

Bank Pozitif için satış görüşmeleri yapanlar arasında Türkiye’den de bir dizi firma ismi gündeme geldi.

ALMAN LİMANGO, TÜRKİYE’DEN ÇEKİLDİ

e-ticaret sektörünün önemli oyuncularından Alman Limango, Türkiye'deki faaliyetlerine son verdi. Limango Türkiye pazarına 2009 yılında girmişti. Limango’nun sitesine konulan açıklama ile duyurulan ‘çıkış kararı’ için şu ifadeler yer aldı: “30 Mart 2015 tarihi itibariyle limango.com.tr sitemizde yürütmekte olduğumuz faaliyetlerimize üzülerek son veriyoruz."

CİTİGROUP: AKBANK’DAKİ HİSSELERİNİ SATTI

ABD'li bankacılık devi Citigroup Akbank'ta kalan yüzde 9.9'luk hissenin satışını tamamladı.
Akbank'tan KAP'a yapılan açıklamada, Citigroup'un bankada kalan yüzde 9.9 payını önceden belirli olmayan çok sayıda alıcı adayına hızlandırılmış talep toplama (accelerated equity offering) yöntemi ile satma konusunda bir prensip kararı aldığını Akbank'a bildirdiğini ifade edilmişti.

TOTAL VERGİ ORANLARINDAN ŞİKÂYETÇİ

Akaryakıt sektöründeki düzenlemelerin kâr marjları üzerindeki baskısı artarken, Fransa merkezli petrol ve gaz şirketi Total Türkiye'deki akaryakıt dağıtım faaliyetlerini satmak üzere Societe Generale'i yetkilendirdi. Avrupa'da akaryakıtın en pahalı olduğu ülkelerden birisi olan Türkiye'de yüzde 60'ı aşan vergi oranları ve sektördeki sert düzenlemeler dağıtım şirketlerinin kârlarını baskılıyor.

Total’ın çıkış kararının gerisinde, özellikle, 18 Eylül 2010 tarihinden itibaren bayilik sözleşmelerinin beş yıl ile sınırlanması ve bu sürenin bu yıl içinde dolacak olması, akaryakıt şirketlerinin mevcut bayilerini koruyabilmeleri ya da yeni bayi edinebilmeleri için yüksek tutarlarda bütçeler ayırmaları ihtiyacı yatıyor.

RBS'İN TÜRKİYE BİRİMİ İÇİN DEV KAPIŞMA

Dev bankalar Türkiye'deki birimini satmayı ya da kapatmayı planlayan RBS'in kapısını çaldı.

Çin, Japonya ve Körfez'in en büyük bankaları Türkiye'deki birimini satmayı ya da kapatmayı planlayan Royal Bank of Scotland’ın (RBS) kapısını çaldı. Türkiye'de tek şubesi ve 70 çalışanı bulunan RBS'in "ayrılma" kararının ardından dünyanın en büyük bankaları İngiliz bankanın Türkiye'deki birimini almak için harekete geçti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)