Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma ve Uygulama Merkezi (BFRC), 2024 yılı Türkiye ekonomisinin temel dinamiklerini değerlendirdi.
Değerlendirmede, yıl boyunca izlenen ekonomi politikalarının hızlı rezerv birikimi sağlama, dolarizasyonda azalma ve cari açığın daraltılması gibi hedeflere ulaşmada önemli başarılar elde ettiği vurgulandı.
2024 yerel seçimlerinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz rezervlerini artırmayı başardı. Bu artış, hanehalkının TL’ye yönelimi, altın fiyatlarındaki yükseliş ve şirketlerin yabancı para kredilerindeki büyümenin katkısıyla gerçekleşti.
Ayrıca, TCMB’nin yurt içi bankalarla yaptığı yüklü swapları kapatması ve likidite yönetimini swap kanalıyla gerçekleştirmesi, finansal istikrarı destekledi.
Kredi büyümesi ve faiz politikaları
Parasal sıkılaştırma politikaları, kredi faiz oranlarını yükseltirken kredi büyümesini yavaşlattı.
TL’nin reel değerlenme beklentileriyle yıl boyunca yabancı para ticari kredilere olan talep artsa da TCMB’nin aylık kredi artış limitlerini düşürmesi, bu büyümeyi frenledi.
Sıkı para politikasının etkileri ikinci çeyrek itibarıyla daha belirgin hale geldi. İki çeyrek üst üste %0.1 oranında daralan Türkiye ekonomisi, 2024 ortasında teknik resesyona girdi.
Buna rağmen perakende satış hacimlerinin yüksek seyretmesi, iç talebin gücünü koruduğuna işaret etti.
Cari açık ve ödemeler dengesi
Cari işlemler açığı, altın ithalatına getirilen sınırlamalar ve ekonomik aktivitedeki yavaşlama sayesinde önemli ölçüde daraldı. Ancak, açığın finansmanında yurt dışı borçlanmalar ve portföy akımları belirleyici oldu.
İşgücü piyasası ve beklentiler
İşgücü piyasasında manşet göstergeler olumlu bir görünüm sergilese de alt kırılımlarda daha karmaşık bir tablo dikkat çekti.
2025 yılına ilişkin değerlendirmelerde, TL’nin reel değerlenme eğiliminin devam etmesi ve dezenflasyon sürecine kamu maliyesinin daha güçlü bir katkı sağlaması gerektiği vurgulandı.
BFRC, 2024 yılını zorluklar ve kazanımlarla dolu bir yıl olarak değerlendirirken, 2025’in daha olumlu ekonomik koşullar getirmesini umut ediyor.
CEO’larla Türkiye anketi: İşte en büyük dert
Kredi kuruluşlarından Türkiye için 2025 öngörüleri
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye tam not
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.