İşte piyasalar için en iyi senaryo
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, katıldığı canlı yayında piyasaya yönelik önemli açıklamalarda bulundu
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Habertürk-Bloomberg HT ortak yayınında gündeme dair soruları yanıtladı. İşte Babacan'ın açıklamalarından satır başları:
-Bu seçim 12 yıl içinde en kritik olanı. Seçimlere katılım ve kararsız kitle belirleyici olacak.
-Piyasalarda tek parti iktidarı en iyi sonuç olarak gösteriliyor.
-OECD genel olarak gelişmiş ülkelerden oluşuyor.
-Türkiye ve Meksika OECD'de kişi başı geliri en düşük ülkeler.
-Belli kriterleri tutturabilenler OECD'ye gitrebiliyor. Mesela Çin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ancak kriterleri tutturamadığı için OECD'de yok.
-Türkiye OECD'de istisnai bir şekilde gelir dağılımını en hızlı düzelten ülke.
-Gelir dağılımının en düzgün olduğu ülke değiliz. Ama en hızlı düzelten ülkeyiz. Yani kötüden iyiye gidiş var. İyiden kötüye doğru giden ülkeler var.
-Henüz ekonomik kalkınmamız neye yetiyor neye yetmiyor hesaplamadan, ekonomik refahın üzerinde bir yaşam tarzını tutturmaya çalışırsanız sorunlar yaşarsınız. Türkiye bunu krizlerle yaşadı. Dengeler bozulduğunda o suni refah bir anda bozuluyor. İnsanlar iyiye kolay alışıyor. Hiç aldatan olmadık, gerçekçi olduk.
-Ana muhalefet yüzde 35'i hedefliyor. Bu oran hiçbir partiyi iktidar yapmaz.
İHRACAT VERİLERİ
-Külçe altın ticaretinden bir katma değer kazanmıyor Türkiye. İşlenip satıldığı zaman bir katma değer yaratılıyor. Külçe altın hareketine döviz giriş-çıkışları gibi bakmak lazım. Dış ticaret verilerini değerlendirirken külçe altın dışarıda bırakılmalı.
-İhracatımız Euro cinsinden yapılıyor. Dış ticaret verilerimiz dolar olarak hesaplanıyor. İhracattaki düşüşte paritenin etkisi oldu.
-Bazı ülkelerde sıkıntı var ama dünyada işlerin iyi gittiği bir sürü ülke var. İhracatçımız çok esnek bir şekilde piyasasını değiştirebiliyor, yeni pazarlara açılabiliyor.
BANK ASYA'YA EL KONULMASI
-Bank Asya kararı TMSF ve BDDK tarafından alındı. Her iki kurumumuz da bağımsız olduğu için BDDK'dan ve TMSF'den gelecek yazılı ve sözlü açıklamalara bakılması gerekiyor.
-2008 krizinden sonra dünyada bankacılık sektöründe yeni stratejiler belirlendi. Kartlar yeniden dağıtılıyor. Bu anlamda bazı bankalar Türkiye faaliyetlerini gözden geçiriyor doğru, ama bir yandan dünyanın en büyüklerinden ICBC yatırıma geliyor.
-Genel anlamda bir kaygımız yok. Bankacılık sektörü hızlı büyüyor. Hatta olmaması gerektiği kadar büyüdüğü için bazı kurallar getirdik. Bunun kârlara etkisi oldu tabii. Bunu normalleşme olarak görmek lazım.
-Bankacılık sektörünün büyüklüğü toplam ekonomimizi geçti.
-Yüzde 8-10 cari açıkla devam edilmesi mümkün değil. Herkesin daha borçlu olduğu bir ülke görmek istemiyoruz.
-Dünya merkez bankalarının varlık alımlarının sorgulanması gerekiyor.
-Piyasayı borçlandıran para politikaları büyüme getirmiyor.
3 DÖNEM KURALI
-3 dönem makul bir süredir. Aslında uzundur. Belli görevlerde belli kişiler görev aldıktan sonra rotasyon olmalıdır. Ben bunu savundum, savunacağım. Bu kural doğrudur. Kurumlar kalıcı olmalıdır. Kurallar açık olmalıdır. Kişilere bağlı kalınmasın.
-(Pazartesi günü ne yapacaksınız sorusu üzerine) Şu anda Pazar gününe odaklanmış durumdayız.