Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sağlık üzerinde birçok önemli faydası bulunan ve lezzetli yaz meyveleri arasında başı çeken karpuz ile ilgili yeni bir çalışma yapıldı. Arktik ve Antarktika Araştırma Enstitüsü (AARI) tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, Rus kutup kaşifleri dünyanın en soğuk yeri olan Antarktika'daki Vostok istasyonunda başarılı bir şekilde karpuz yetiştirdi.
Sputnik'te yer alan habere göre, Vostok istasyonunda projeye liderlik eden önde gelen AARI jeofizikçisi Andrey Teplyakov, "Deneyin sonuçları etkileyici - Antarktika'nın en zorlu koşullarında, en güneydeki karpuz yetiştirmeyi başardık. Tadı ve aroması evimizde olanlardan daha kötü değil. Meyvelerin boyu 13 cm, ağırlığı ise 1 kg kadar” açıklamasında bulundu.
Deney, AARI ile Agrofizik Araştırma Enstitüsü ve Rusya Bilimler Akademisi Biyomedikal Sorunlar Enstitüsü arasında ortak bir proje kapsamında gerçekleştirildi. AARI, hava sıcaklığı ve nem gibi bitkiler için elverişli koşulların, Agrofizik Enstitüsü tarafından Vostok istasyonu için özel olarak tasarlanan bir fitoteknik kompleksin yardımıyla bilim adamları tarafından yaratıldığını açıkladı:
“Bitki yetiştirirken ince tabakalı bir toprak ikamesi, besin solüsyonları ve özel olarak seçilmiş aydınlatma kullanıldı. Nisan ayı başlarında, düşük atmosfer basıncına ve oksijen eksikliğine uyum sağlayabilen erken olgunlaşan iki çeşit karpuz dikildi. Mayıs sonunda polenler elle yayıldı ve temmuz ayında kutup kaşifleri ilk meyvelerin tadına bakmayı başardılar. Tüm süreç 103 gün sürdü."
AARI Direktörü Aleksandr Makarov, taze sebzelere, yemişlere ve yeşilliklere sahip olmanın bilimsel karşılığı ve pratik faydalarının yanı sıra, ortak projenin 'bir dizi önemli ek avantajı' daha olduğunu belirtti.
"İstasyondaki seranın kutup kaşiflerinin duygusal durumu üzerinde olumlu bir etkisi var" diyen Makarov, araştırmacıların çoğunun izole bir ekipte, kutup gecesi, düşük sıcaklık ve sınırlı yaşam alanı koşullarında aylarca geçirdiğine dikkat çekti.
Bilim insanı ayrıca, "Rusya'daki tüm kutup istasyonlarında bitki yetiştirme uygulamasının tanıtılması uzun süredir tartışılıyor, ancak bu, projenin etkinliğinin ve maliyetinin doğru bir şekilde hesaplanmasını gerektiriyor" dedi.
'Bitkiler' adlı deney, Şubat 2020'de Vostok'ta başlatıldı. O zamandan beri bilim adamları, domates, biber, dereotu, ıspanak, karalahana ve diğerleri dahil olmak üzere 80 çeşit sebze yetiştirmek için başarılı bir sistem geliştirdi. Ekibin bir sonraki hedefi böğürtlen, yaban mersini ve çilek yetiştirmek için teknoloji geliştirmek.
İşte karpuz çekirdeğinin vücuda faydaları!
Karpuzu kesmeden önce sakın buzdolabına koymayın!
Uzmanından 'karpuz' uyarısı: Üçgen dilim, günde 1 kez...
Karpuz ihracatı 21 milyon doları aştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.