Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası piyasada yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı öncesinde özellikle gelişmekte olan ülkelerde dolara olan talebin artması dikkati çekiyor.
Yarın Fed'in faiz kararını açıklamasının ardından Başkan Ben Bernanke'nin parasal genişlemenin sınırlanmasına yönelik sinyal verebileceği beklentisi ile dolara olan talebin arttığı ve gelişmekte olan ülke piyasalarından sermaye çıkışlarının yaşandığı görülüyor.
Yurt içinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) beklentiler dahilinde faizleri değiştirmemesine rağmen dolar/TL paraitesi, önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,55 oranında yükseliş kaydederek 1,8800 - 1.8850 aralığında denge bulurken, diğer gelişmekte olan ülke para birimleri de benzer şekilde hareket ediyor.
Mayıs ayı başından beri TL ile arasında güçlü bir korelasyon olan Güney Afrika randı bugün dolar karşısında yüzde 0,60 oranında değer kaybederken, Güney Kore wonu yüzde 0,55, Rusya rublesi yüzde 0,90, Meksika pesosu yüzde 0,50 oranında düşüş kaydetti.
Analistler, Rusya'da Merkez Bankası'nın Faiz indirimine gidebileceği söylemlerinin rublenin değer kaybını hızlandırdığını, bunun dışında genel olarak neredeyse tüm ülke para birimlerinin Fed açıklamalarına bir gün kala dolar karşısında birbirine yakın oranda değer kaybettiğini kaydediyor.
Dolar/TL'nin küresel piyasalara paralel olarak yükseliş kaydettiğini ifade eden analistler, geçen hafta 1,91 sınırına kadar yükselen dolar/TL'nin Merkez Bankası'nın bir günlük sıkılaştırma ve döviz satış ihaleleri ile yüksek ateşinin södüğünü kaydediyor. Merkez Bankası'nın müdahalesinin ardından 1,85 sınırına kadar gerileyen dolar/TL'nin küresel piyasalara paralel olarak yarınki Fed'in faiz kararı ve Bernanke'nin açıklamaları öncesinde tekrar yükselişe geçtiğine dikkati çeken analistler, piyasada genel beklentinin Bernanke'nin parasal genişlemenin sınırlandırılmasına yönelik bir sinyal verebileceği yönünde olduğunu, bunun da dolara olan talebi artırdığını belirtiyor.
Dolar, TL karşısında son bir ayda yüzde 2,25 oranında yükseliş kaydederken, Güney Afrika randı karşısında yüzde yüzde 6,60, Meksika pesosu karşısında yüzde 4,50, Güney Kore wonu karşısında yüzde 1,15 oranında değer kazandı. Yılbaşından bu yana bakıldığında ise TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 5,70 oranında değer kaybederken, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin de yüzde 6 ile 19 arasında düşüş kaydettiği görülüyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.